Σκληρές αλλά και διαλλακτικές φωνές στις Βρυξέλλες για το Λονδίνο

Σκληρές αλλά και διαλλακτικές φωνές στις Βρυξέλλες για το Λονδίνο

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Aπό τη στιγμή που το Ουεστμίνστερ απέρριψε για άλλη μια φορά τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, οι τελικές αποφάσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ληφθούν μέχρι τις 12 Απριλίου. Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Το Λονδίνο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, μία επιλογή με πιθανές καταστροφικές συνέπειες, ή αν θα ζητήσει διεύρυνση των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε Σύνοδο Κορυφής 48 ώρες πριν από την προθεσμία, στις 10 Απριλίου, έτσι ώστε να αποφασιστεί κατά πόσον μπορεί να δοθεί επέκταση αλλά και πόσο μεγάλη. Για πρώτη φορά τα κράτη-μέλη και οι θεσμοί φαίνονται διαιρεμένα.

Παρόλο που την απόφαση για την επέκταση θα τη λάβει το Λονδίνο, στις Βρυξέλλες υπάρχει ένας εσωτερικός διάλογος για το τι θα ήταν καλύτερο τελικά να γίνει, να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση έστω μερικούς μήνες παραπάνω, ή να φύγει με οποιονδήποτε τρόπο;

Στο ένα στρατόπεδο, ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας, βρίσκεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του Brexit.

Την προηγούμενη Τετάρτη, από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απευθυνόμενος σε αυτούς που δεν θέλουν να δώσουν μεγάλη επέκταση στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ποσοστό που επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Δεν μπορούμε να προδώσουμε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους που έβαλαν την υπογραφή τους για να παραμείνουν στην Ε.Ε., το ένα εκατομμύριο που διαδήλωσε και την όλο και αυξανόμενη πλειοψηφία που θέλει να παραμείνει στην Ε.Ε.».

Ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι ιστορικό και στρατηγικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση μια τέτοια έξοδος, όπως πίστευε και για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015. Αυτός είναι που συνεχίζει να αναφέρει σε κάθε ομιλία του ότι ένα από τα ενδεχόμενα παραμένει και το σενάριο της μη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., κάτι που ουδείς άλλος πλέον αναφέρει.

Ομως την άποψη του Τουσκ δεν τη συμμερίζονται όλοι οι ηγέτες, ούτε καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι πλέον απολύτως προετοιμασμένη ακόμα και για το σενάριο της άτακτης εξόδου.

Την Παρασκευή το απόγευμα, έπειτα από άλλη μία άκαρπη ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν δημοσίευσε γραπτή δήλωση λέγοντας ότι «το σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι πλέον πιθανό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται γι’ αυτό από τον Δεκέμβριο του 2017 και τώρα είναι απολύτως προετοιμασμένη ένα τέτοιο σενάριο να γίνει πραγματικότητα στις 12 Απριλίου», λέει η δήλωση και προσθέτει πως «η Ε.Ε. παραμένει ενωμένη».

«Από το τέλος του 2018, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να κρατηθεί η Μεγάλη Βρετανία πάση θυσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μερικοί ακόμα λένε ότι αν παραμείνει θα γίνει ακόμα πιο άβολος εταίρος από ό,τι ήταν μέχρι στιγμής», δηλώνει ο επικεφαλής του European Policy Center, Γιάννης Εμμανουηλίδης, στην «Κ».

Οι διαφορετικές αυτές απόψεις για πρώτη φορά βγήκαν στην επιφάνεια τόσο έντονα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζήτησε την επέκταση των συνομιλιών πέρα από τη συμφωνημένη μέχρι τότε 29η Μαρτίου. Εκεί, καθώς κλήθηκαν οι ηγέτες να αποφασίσουν για πόσο ακόμα θέλουν τη Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για πρώτη φορά η συζήτηση άναψε. Και πέρα από τα νομικά και θεσμικά εμπόδια για το πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι μια τέτοια επέκταση, καθώς μεσολαβούν οι ευρωεκλογές, τελικά η συζήτηση ήταν αν συμφέρει την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποχωρήσει η Βρετανία.

Ο πιο ανοικτός και κατηγορηματικός υπέρ μιας γρήγορης εξόδου ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπου κατά τη διάρκεια της Συνόδου τάχθηκε εναντίον της επέκτασης των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να τελειώνουν.

«Προδοσία της Δημοκρατίας»

Μάλιστα, η Ναταλί Λουαζό, μέχρι πρόσφατα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας και σήμερα επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος του Μακρόν, δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία θα ήταν «προδοσία της Δημοκρατίας» και ότι η έξοδος της χώρας από την Ενωση είναι μονόδρομος.

Οι Βρυξέλλες και κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν μία πάγια τακτική, η οποία εφαρμόστηκε και το καλοκαίρι του 2015 στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Δεν πρέπει ποτέ να φανούν ότι κλείνουν την πόρτα σε ένα κράτος-μέλος. Γι’ αυτό και το 2015 κάθε φορά που η Αθήνα ζητούσε και άλλον ένα γύρο συζητήσεων, ακόμα και τις φορές που δεν είχε τίποτα καινούργιο να προσθέσει, η Επιτροπή είχε τις πόρτες της ανοικτές.

«Δεν μπορεί να φανεί ότι η Επιτροπή φεύγει από τις διαπραγματεύσεις ή διώχνει τη Βρετανία», λέει ο κ. Εμμανουηλίδης, αλλά το γεγονός ότι όρος για να δοθεί οποιαδήποτε επέκταση είναι η συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές είναι δύσκολο πολιτικά αλλά και για το κόμμα των Συντηρητικών. «Είναι κάτι που θα ήθελαν να αποφύγουν στο Λονδίνο», αναφέρει ο ίδιος, καθώς οι ευρωεκλογές «μπορεί να εκληφθούν ως ένα δεύτερο δημοψήφισμα αλλά και να ενισχύσουν το ήδη διχαστικό κλίμα που υπάρχει στη χώρα», λέει ο πολιτικός αναλυτής.

Ομως, παρά τις διαφορές στην αντιμετώπιση του Brexit που μπορεί να φαίνονται για πρώτη φορά στα δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, δεν είναι αρκετές για να προβεί κανείς στο συμπέρασμα ότι η Ε.Ε. είναι διαιρεμένη ως προς το θέμα.

«Στο τέλος οι 27 ηγέτες θα βρουν μια κοινή θέση, η οποία ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι τώρα ακούγονται διαφορετικές απόψεις», επισημαίνει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή