Δώρο Τραμπ στον Νετανιάχου και τα Υψίπεδα του Γκολάν

Δώρο Τραμπ στον Νετανιάχου και τα Υψίπεδα του Γκολάν

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα Υψίπεδα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος καταδικάστηκε από όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο. Μέλη του διεθνούς οργανισμού επεσήμαναν ότι η απόπειρα νομιμοποίησης μιας στρατιωτικής κατοχής συνιστά κακό προηγούμενο για ολόκληρο τον πλανήτη – αλλά οι συνέπειες της αμερικανικής απόφασης θα γίνουν αισθητές πρώτα απ’ όλα στην ίδια την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στο επίπεδο της καθημερινότητας, τίποτα δεν θα αλλάξει. Το Ισραήλ απέσπασε τα στρατηγικής σημασίας Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία στον πόλεμο του 1967, τα αναγόρευσε κομμάτι του Ισραήλ το 1984 και σήμερα η παρουσία του δεν δέχεται στρατιωτική αμφισβήτηση. Οι πάνω από 100.000 Σύροι που εκδιώχθηκαν από το Γκολάν το 1967 ζουν ήδη μισό αιώνα μακριά από τη γη τους, οι Ισραηλινοί έποικοι στην περιοχή συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τα εύφορα εδάφη και οι 20.000 Σύροι Δρούζοι, οι μόνοι από τους παλιούς κατοίκους που επετράπη να παραμείνουν, συνεχίζουν ως επί το πλείστον να αρνούνται να λάβουν ισραηλινό διαβατήριο.

Επί της ουσίας, όμως, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου καταστρέφει κάθε ελπίδα ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τους Αραβες με βάση την αρχή της «ειρήνης αντί εδαφών». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έως τώρα χαρακτήριζαν το Γκολάν κατεχόμενο έδαφος, ταυτίζονται πλήρως με τη μερίδα εκείνη της ισραηλινής πολιτικής σκηνής που πιστεύει ότι η συνταγή για την ειρήνευση είναι να επιβάλει το Ισραήλ πλήρως τους όρους του. Βασικός εκπρόσωπος της πολιτικής αυτής είναι ο δεξιός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την προεκλογική εκστρατεία του οποίου ενίσχυσε ο Ντόναλντ Τραμπ παραχωρώντας το Γκολάν.

Η Δυτική Οχθη

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, εν συνεχεία μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία στη διαφιλονικούμενη πόλη, μετά κατήργησε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, όπως ζητούσε ο Νετανιάχου, και πιο πρόσφατα διέκοψε την αμερικανική χρηματοδότηση προς την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που φροντίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Είναι πολύ πιθανόν το Γκολάν να μη συνιστά το τέλος αυτής της διαδικασίας, αλλά το ενδιάμεσο βήμα για τον μεγαλύτερο στόχο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που δεν είναι άλλος από την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Οχθης, ή τουλάχιστον των περιοχών με τους μεγαλύτερους εβραϊκούς εποικισμούς. Μετά τα σχόλια του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προχώρησε σε διάψευση – αλλά η ισχύς της μένει να αποδειχθεί. Ας σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου οδεύει στις εκλογές της 9ης Απριλίου με το βαρίδι των ερευνών που άνοιξε ο γενικός εισαγγελέας εις βάρος του για παθητική δωροδοκία και διαφθορά.

Υστερα από δέκα χρόνια στο τιμόνι της χώρας, η επανεκλογή του αμφισβητείται όχι από τους αποδυναμωμένους Εργατικούς, αλλά από έναν κεντρώο συνασπισμό του οποίου επικεφαλής είναι ο πρώην στρατηγός Μπένι Γκαντς.

Συναλλαγή

Η εφημερίδα Times of Israel διερωτάται αν, μετά το Γκολάν, ο Νετανιάχου προτείνει στον πολιτικό κόσμο της χώρας μια άρρητη συμφωνία: να εκμεταλλευθεί ο ίδιος τις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να προσαρτήσει στο Ισραήλ μέρος της Δυτικής Οχθης και, ως αντάλλαγμα, η Βουλή να περάσει νόμο που θα τον προστατεύσει από τις έρευνες της Δικαιοσύνης.

Ενα από τα βασικά νομοθετήματα που αφήνει πίσω του ο Νετανιάχου, ο «βασικός νόμος», προσδιορίζει το Ισραήλ ως πατρίδα «του εβραϊκού λαού και μόνο». Ο νόμος αυτός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των Αράβων Ισραηλινών, που αποτελούν το 17,5% του πληθυσμού της χώρας, ενώ μία από τις βασικές υποσχέσεις του Γκαντς είναι να τον καταργήσει. Στην περίπτωση όμως που ο Νετανιάχου επανεκλεγεί και τα σενάρια περί προσάρτησης μέρους της Δυτικής Οχθης επιβεβαιωθούν, θα ενταχθούν ακόμη περισσότεροι μη εβραϊκοί πληθυσμοί στο κράτος του Ισραήλ. Στο όλο και πιεστικότερο δίλημμα ανάμεσα στον δημοκρατικό και στον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους, ο Νετανιάχου έχει ήδη απαντήσει.

Το ερώτημα ύστερα από όλα αυτά δεν είναι πώς αντιδρούν στη γυμνή κατά συρροήν επίδειξη αμερικανικής και ισραηλινής ισχύος οι αραβικές κυβερνήσεις (δεν αντιδρούν), αλλά για πόσο θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις αυτές η αραβική κοινή γνώμη.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ φιγουράρει σε πρώτο πλάνο στις προεκλογικές αφίσες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου – και πράγματι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει άλλος πρόεδρος τόσο ταυτισμένος με αυτά που η ισραηλινή δεξιά θεωρεί συμφέροντα της χώρας. Πάντως, η εικόνα του Νετανιάχου ως «προστάτη του έθνους» δοκιμάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα και έπληξε σπίτι στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας επτά μέλη οικογένειας. Ηταν η αφορμή για νέο γύρο βομβαρδισμών στη Γάζα και για δηλώσεις από τον Νετανιάχου ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μια νέα επιχείρηση στη Γάζα. Ακόμη και χωρίς νέο πόλεμο, όμως οι απώλειες για τους Παλαιστινίους στη Γάζα είναι βαριές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 258 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από ισραηλινά πυρά τον τελευταίο χρόνο στη Γάζα, εκ των οποίων οι 40 ήταν παιδιά. Οι δε τραυματίες από τους πυροβολισμούς ξεπερνούν τις 3.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή