Ηξεις αφήξεις το πόρισμα Μιούλερ

Ηξεις αφήξεις το πόρισμα Μιούλερ

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις παρήγαγε η έκθεση του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν συνωμότησε με τη Ρωσία για να διευκολύνει την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 υπέρ του.

Ηταν γνωστό ότι αυτή η κατηγορία ήταν δύσκολο να στοιχειοθετηθεί. Στη δεύτερη όμως βασική κατηγορία, αυτήν της παρακώλυσης απονομής δικαιοσύνης εκ μέρους του Τραμπ, το πόρισμα της επιτροπής Μιούλερ δεν είναι κατηγορηματικό. Αναφέρει ότι δεν βρήκε αποδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση, αρνείται όμως να αθωώσει οριστικά τον Αμερικανό πρόεδρο. Κατ’ αρχάς η έκθεση, που βασίστηκε σε 2.800 κλητεύσεις, σχεδόν 500 εντάλματα έρευνας και ισάριθμες καταθέσεις μαρτύρων, ανέρχεται σε 300 σελίδες, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, εκλεκτός του Τραμπ, έδωσε στη δημοσιότητα μια τετρασέλιδη περίληψη. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα ποια σημεία επέλεξε να μη συμπεριλάβει ο Μπαρ. Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι δεν έχουν δει την πλήρη έκθεση, κατηγορούν εμμέσως τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι συγκαλύπτει τα μελανά εδάφια του πορίσματος. Θεωρούν μάλιστα ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στην περίληψη του Μπαρ και το πλήρες κείμενο του Μιούλερ ως προς το κατά πόσον ο Τραμπ υπέπεσε στο αδίκημα της παρακώλυσης απονομής δικαιοσύνης. Γι’ αυτό άλλωστε επιμένουν τόσο στη δημοσιοποίησή του. «Ολόκληρη η χώρα βασίζει την κατανόηση της έκθεσης στην περίληψη του Μπαρ, ενός διορισμένου από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος πριν από ένα χρόνο συνέταξε σημείωμα με το οποίο επέκρινε τη θεωρία της παρακώλυσης δικαιοσύνης που υιοθέτησε ο Μιούλερ. Μια τετρασέλιδη περίληψη μιας τόσο σύνθετης και μακράς έρευνας τέτοιας σημασίας προφανώς δεν είναι αρκετή», σημειώνει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Washington Post. 

Οι θριαμβολογίες του Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να εμφανιστεί δικαιωμένος από τα αποτελέσματα της 22μηνης έρευνας, εκνεύρισαν τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος εκδιώχθηκε από το πόστο του ακριβώς εξαιτίας αυτής της έρευνας. Εύλογα λοιπόν ο Κόμεϊ αναρωτήθηκε αν πράγματι δεν προκύπτει ζήτημα παρακώλυσης στην απονομή δικαιοσύνης, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ομολογήσει ότι η απομάκρυνση του τότε διευθυντή του FBI είχε σχέση με την εποπτεία της έρευνας για τον ρόλο της Ρωσίας, την οποία κατείχε. «Δεν προκαταλαμβάνω την έκθεση, απλώς επισημαίνω ότι δεν βγάζει νόημα και έχω πολλές απορίες», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC Νightly News. Η ολοκλήρωση της έρευνας αναζωπύρωσε τη βεντέτα Τραμπ – Κόμεϊ, με τον πρώτο να αποκαλεί τον δεύτερο «φρικτό άνθρωπο» και να κατηγορεί την ηγετική ομάδα του στο FBI ότι δεν ήταν «καθαρή, για να το θέσω ήπια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εκπομπή του Fox News Hannity. Ακόμη και ο πάλαι ποτέ πολιτικός μέντορας του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, είχε προβλέψει ότι η αποπομπή Κόμεϊ ήταν ίσως το χειρότερο λάθος στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, μία εκτίμηση που διαψεύδεται από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Το αστείο είναι πως ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης ο Μπαρ και όχι ο προκάτοχός του Τζεφ Σέσιονς, με τον οποίο είχε μια ιδιαίτερα τεταμένη σχέση.

Η δράση της Μόσχας

Ακόμη και έτσι όμως, δεν είναι αλήθεια ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραδίδεται αθώος στην αμερικανική κοινή γνώμη. Η έκθεση Μιούλερ διαπίστωσε ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε μια πρωτόγνωρη εκστρατεία για να επηρεάσει την αναμέτρηση του 2016, διαχέοντας ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση στα σόσιαλ μίντια, χακάροντας τους υπολογιστές των Δημοκρατικών, δίνοντας στη δημοσιότητα ηλεκτρονικές επιστολές που βοήθησαν τελικά την εκλογική νίκη του Τραμπ. Είναι τουλάχιστον αστείος ο ισχυρισμός του Αμερικανού προέδρου, λοιπόν, ότι η Μόσχα θα προτιμούσε μια επικράτηση της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον. Επιπλέον, ο Μιούλερ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος 34 ανθρώπων και εξασφάλισε επτά καταδίκες ή ομολογίες ενοχής από στενούς συνεργάτες του Τραμπ, όπως ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, ο πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του και ο προσωπικός του δικηγόρος. Με δεδομένο ότι εκκρεμούν ακόμη δεκάδες έρευνες εις βάρος του, δύσκολα μπορεί να αποφύγει τον τίτλο του πλέον διεφθαρμένου προέδρου στην ιστορία της χώρας.

Ο ίδιος ο Τραμπ πάντως βρήκε την ευκαιρία να ποστάρει ενθουσιώδη tweets, όπως «Τα ΜΜΕ των ψεύτικων ειδήσεων έχουν τρελαθεί! Υποφέρουν από νευρικό κλονισμό, έχουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ αξιοπιστία ή σεβασμό και θα πρέπει να σκεφτούν τη νομιμοποίηση. Εχω μάθει να ζω με ψεύτικες ειδήσεις, που ουδέποτε υπήρξαν χειρότερα από ό,τι τώρα. Κάποια στιγμή θα σας πω το μυστικό!». Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 από την κρίσιμη πολιτεία του Μίσιγκαν, περνώντας στην αντεπίθεση απέναντι στους κατηγόρους του, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ετοιμάζονται να ζητήσουν εκδικητικές έρευνες εναντίον Δημοκρατικών και στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τους για παράνομες ενέργειες με στόχο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί

Πέρα από τις υπερβολές του Τραμπ ωστόσο, οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πολιτικής στρατηγικής, διχασμένοι ανάμεσα σε εκείνους που εννοούν να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα εναντίον του προέδρου και εκείνους που θέλουν να αφήσουν πίσω τους αυτή την υπόθεση και να επικεντρώσουν την αντιπολιτευτική τους γραμμή στις πολιτικές της κυβέρνησης. Στο δεύτερο στρατόπεδο ανήκει και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι, η οποία βγήκε ενισχυμένη από την έκβαση της υπόθεσης με την έρευνα Μιούλερ.

Αλλά και τα αριστερά ΜΜΕ βγαίνουν σοβαρά εκτεθειμένα από την 22μηνη εξέλιξη της έρευνας, καθώς συχνά προεξοφλούσαν ότι θα οδηγήσει στην παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Το έγκυρο New Yorker είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο γραμμένο στα ρωσικά. «Γράψαμε πολλά για τη Ρωσία, δεν το μετανιώνω», αναγνωρίζει ο αρχισυντάκτης των New York Times, Ντιν Μπάκετ, και σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν είναι δουλειά των δημοσιογράφων να αποφασίσουν αν έχει διαπραχθεί κάποια παρανομία. «Δεν είμαστε ανακριτές. Είμαστε δημοσιογράφοι και ο ρόλος μας είναι να παραθέτουμε τα γεγονότα όπως τα γνωρίζουμε, που είναι ακριβώς αυτό που κάναμε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή