Δρομολόγια με το μαχαίρι στον λαιμό

Δρομολόγια με το μαχαίρι στον λαιμό

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβος, ανασφάλεια και αγανάκτηση σκιαγραφούν τον οδικό χάρτη δρομολογίων εργαζομένων στις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), οι οποίοι θέτουν προ ευθυνών πολιτεία και εταιρεία. «Προστατέψτε εμάς και τους επιβάτες» το αιτούμενο. Ο λόγος για τους οδηγούς των λεωφορείων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι κάθε τόσο και λιγάκι με καταδρομικές επιθέσεις, βανδαλισμούς και ωμή βία, εντός των οχημάτων. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και όπως λένε χαρακτηριστικά η δουλειά τους, στα επαγγελματικά χαρακώματα, μοιάζει με αυτή του στρατιώτη που δεν ξέρει πώς και πότε θα έρθει αντιμέτωπος με τον εχθρό.

«Η μόνη διαφορά είναι ότι εμείς ούτε εκπαιδευμένοι είμαστε για τέτοιες συνθήκες, ούτε εξοπλισμό διαθέτουμε, ούτε εντολές ή οδηγίες λαμβάνουμε από κάποιον ανώτερο για το πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση», περιγράφει στην «Κ» ο Νίκος, οδηγός λεωφορείου από το αμαξοστάσιο της Ανθούσας. Μόνο το περασμένο «εκρηκτικό» τριήμερο της 25ης Μαρτίου σημειώθηκαν πέντε επιθέσεις, η μία μάλιστα με αεροβόλο όπλο κατά λεωφορείων του ΟΑΣΑ, θέτοντας σε κίνδυνο επιβάτες και εργαζομένους.

Εντύπωση προκάλεσε στο τελευταίο αυτό κύμα επιθέσεων ότι στόχος δεν ήταν μόνο οι «συνήθεις γραμμές» υψηλής επικινδυνότητας. Εκτός από το κέντρο της Αθήνας και το Μενίδι, επιθέσεις σημειώθηκαν και στην Ανω Ηλιούπολη και στη Μεταμόρφωση. Οι οδηγοί είναι αγανακτισμένοι, το μεροκάματο έχει γίνει «ποια στραβή θα προκύψει στη βάρδιά μας» και «πού να παραπονεθούμε;». Η «Κ», μιλώντας με οδηγούς που εκτελούν τα «δρομολόγια του τρόμου», καταγράφει ότι ο φόβος μοιράζεται με τον θυμό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς ουδείς στο σύνολο των συγκοινωνιών της Αθήνας έχει ξεχάσει τις απροκάλυπτες επιθέσεις κατά ελεγκτών του μετρό, ή την ανάρτηση-στοχοποίηση των ονομάτων και των διευθύνσεών τους σε κοινή θέα.

«Τα περιστατικά έχουν γίνει τόσο απρόβλεπτα, που δεν ξέρουμε πλέον τα κίνητρα των δραστών, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και προσωπικά», αιτιολογεί στην «Κ» ο Πέτρος οδηγός των ΟΣΥ, την ανάγκη της ανωνυμίας αυτού και των συναδέλφων του. «Πολλές φορές ειδικά στα βραδινά δρομολόγια, μετά τις εννέα το βράδυ, η πλειονότητα των επιβατών είναι ναρκομανείς, μπαίνουν στο λεωφορείο άτομα εκτός εαυτού και τότε εμείς τι να κάνουμε;», λέει ο Ηλίας οδηγός των ΟΣΥ για τις γραμμές Α10 (Στ. Λαρίσης – Αχαρναί) και Β10 (Στ. Λαρίσης – Αχαρναί, μέσω Αριστοτέλους).

Οι δύο παραπάνω γραμμές συνδέουν τον σταθμό Λαρίσης με το Μενίδι, μια περιοχή με «εργατόκοσμο αλλά και εξαρτημένους». «Μην κάνεις τίποτα εσύ, μου είπε ένας νεαρός κρατώντας σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό μου το μαχαίρι με το οποίο είχε μόλις μαχαιρώσει έναν αλλοδαπό στο μπροστινό τμήμα του λεωφορείου», περιγράφει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «ακόμα και όταν η ενστικτώδης αντίδραση είναι να παρέμβεις, ένα μαχαίρι κοντά στον λαιμό σου σε σταματά».

Τα «δρομολόγια SOS»

«Ξεκινώ να πάω στη δουλειά και η γυναίκα μου με αντιμετωπίζει σαν να φεύγω για πόλεμο. Πιάνουμε βάρδια μετά φόβου Θεού, ενώ δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που αρνούνται να εκτελέσουν ορισμένα από τα γνωστά και ως “δρομολόγια SOS”», καταθέτει στην «Κ» ο Νίκος, οδηγός λεωφορείου των ΟΣΥ. «Στοχοποιούμαστε καθημερινά και δεν έχουμε τρόπο να αντιδράσουμε» εξηγεί, ενώ αφήνει αιχμές και για την αδράνεια της εταιρείας.

«Τους είδα από μακριά ενώ οδηγούσα στη Δροσοπούλου και περίμεναν στη στάση οι κουκουλοφόροι. Δεν σταμάτησα και συνέχισα να πατάω γκάζι. Με κυνήγησαν και άρχισαν να χτυπάνε το αμάξωμα με σφυριά, έτρεχαν σαν διάβολοι. Οι επιβάτες είχαν τρομοκρατηθεί. Προσπαθούσα ταυτόχρονα να τους καθησυχάσω και να ξεφύγω από τους δράστες. Τα κατάφερα στο φανάρι», εξιστορεί στην «Κ» τη δική του δραματική εμπειρία ακόμη ένας οδηγός των ΟΣΥ. «Ευτυχώς ουδείς τραυματίστηκε. Μόνο μερικές ζημιές στο λεωφορείο. Αλλά εμάς κι αυτές μας πονάνε»… 

Η ΕΛ.ΑΣ.

Σε συγκεκριμένες δράσεις δρομολογείται η συνεργασία του ΟΑΣΑ με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία αναλαμβάνει να ενισχύσει την ασφάλεια στα λεωφορεία με «αντάλλαγμα» τις δωρεάν μετακινήσεις των ενστόλων. Η ΕΛ.ΑΣ. θα διαθέσει αστυνομικούς οι οποίοι θα προβαίνουν σε καθημερινούς ελέγχους σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές στις οποίες παρατηρούνται συχνά παραβατικά φαινόμενα. Οι γραμμές έχουν καθοριστεί από τον ΟΑΣΑ και στόχος είναι οι συστηματικοί έλεγχοι για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών. Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο δίκτυο. Εμφαση αναμένεται να δοθεί στη διέλευση των λεωφορείων από την οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση των επιβατών καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης δρομολογίων (όχι μόνο κατά τις ώρες αιχμής). Η ΕΛ.ΑΣ θα διαθέσει επίσης συγκεκριμένο αριθμό αστυνομικών και ειδικών φρουρών σε σταθμούς του μετρό οι οποίοι θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή τη φύλαξή τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή