Με τις παροχές… παρά πόδα στον δρόμο προς την κάλπη

Με τις παροχές… παρά πόδα στον δρόμο προς την κάλπη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά προσανατολισμένη στην προοπτική νέων παροχών με φόντο τις επερχόμενες κάλπες παραμένει η κυβέρνηση, παρά την προσεκτική αποστασιοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου από την «προαναγγελία» του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου περί καταβολής δώρου Πάσχα, η οποία αποσύρθηκε από τον ίδιο λίγες ώρες αργότερα. Αντιθέτως, ανοικτός παραμένει ο χρόνος που η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς το νέο «κοινωνικό μέρισμα» θα καταβληθεί σε ευθεία συνάρτηση με τον εκλογικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οπως λέγεται, εάν οι εθνικές εκλογές τελικώς συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, είναι προφανές πως οι όποιες παροχές θα προηγηθούν. Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Τσίπρας επιμείνει στη δημόσια θέση του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πολιτικό κλίμα και τις δημοσκοπήσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος. Στην περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός διαπιστώσει πως η «ψαλίδα» με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές κλείνει και η διαφαινόμενη ήττα είναι διαχειρίσιμη, θα κρατήσει τις παροχές ως εφεδρεία για την αναμέτρηση των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα παίξει και το συγκεκριμένο «χαρτί» στη μάχη της ευρωκάλπης.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει στο ταμείο για πιθανές παροχές 658 εκατ. ευρώ που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό και παραμένουν αδιάθετα, παρότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή, με το επιχείρημα ότι θα επηρεαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Μάλιστα, οι αναφορές του κ. Πετρόπουλου περί δώρου του Πάσχα προκάλεσαν τη δημόσια αποδοκιμασία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση του κ. Τσακαλώτου είχε άλλη αφετηρία. Ο υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμούσε το ενδεχόμενο των παροχών να μπει στην ατζέντα, ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και εκκρεμεί η οριστική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση του ενός δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης δεν ανακοινώνεται από τους υφυπουργούς της αλλά από τον υπουργό Οικονομικών ή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, εντός του Απριλίου η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί και για την προώθηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα είχαν ανακύψει διαφωνίες μεταξύ κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, που επέμενε ο αριθμός των δόσεων να μειωθεί έως και κατά το ήμισυ. Τελικά, το πιθανότερο είναι, ως συμβιβασμός, η ρύθμιση να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται στο ύψος της οφειλής και στην οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να διαταράξει τα «ήρεμα νερά» στις σχέσεις με τους εταίρους. Ενας από τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η στρατηγική του πρωθυπουργού στην πορεία προς τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι πως οι χειρισμοί «ρήξης» του 2015 που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης αποτελούν οριστικά παρελθόν. Επίσης, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αναταράξεις που θα επιδείνωναν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις αγορές και θα καθιστούσαν αποτρεπτική μια νέα έξοδο, που αποτελεί προϋπόθεση για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Τα ειδικά μισθολόγια

Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης συνιστά σταθερή επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου, όπως προκύπτει και από τη νέα ρύθμιση για τα ειδικά μισθολόγια. Παράλληλα, βεβαίως, με την αξιοποίηση δικαστικών υποθέσεων με πολιτικό άρωμα: Το επόμενο χρονικό διάστημα την πολιτική αντιπαράθεση θα «χρωματίσουν» οι διώξεις για τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η υπόθεση της Novartis στην οποία αναμένονται εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή