Τζέφρεϊ Πάιατ: Για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ

Τζέφρεϊ Πάιατ: Για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην Ιστορία. Τα τελευταία 70 χρόνια, το ΝΑΤΟ συνέβαλε στη δημιουργία της πιο ασφαλούς, σταθερής και ευημερούσας περιόδου στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Οταν υπογράφηκε η Συνθήκη του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 1949 από τους αρχικούς δώδεκα Συμμάχους, ο πρόεδρος Τρούμαν δήλωσε ότι «όχι μόνο επιδιώκουν να αποφύγουν την επιθετικότητα και τη χρήση βίας στη βορειοατλαντική κοινότητα, αλλά… να αγωνίζονται για την προώθηση και τη διατήρηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο». Αυτό εξακολουθεί να είναι η συλλογική φιλοδοξία των μελών της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ διαδραμάτισε ιστορικό ρόλο στην τήρηση της ειρήνης και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα καθώς η Συμμαχία συναντά νέες απειλές. Με τρόπο που γνωρίζω ότι οι Ελληνες εκτιμούν, το ΝΑΤΟ σταμάτησε την επέκταση των κομμουνιστικών δικτατοριών στην Ευρώπη και εξασφάλισε ότι οι φρικαλεότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα χτυπήσουν ποτέ ξανά τα έθνη μας. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Συμμαχία προσαρμόστηκε σε νέες συνθήκες, δημιουργώντας εταιρικές σχέσεις με πρώην αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου και ανταποκρινόμενη στις συγκρούσεις στα Βαλκάνια.

Πιο πρόσφατα, το ΝΑΤΟ στράφηκε στην αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας. Οταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, το ΝΑΤΟ επικαλέστηκε το άρθρο 5 –τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ– για μία και μοναδική φορά στην ιστορία του. Συμμαχικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ περιπολούσαν τους αμερικανικούς ουρανούς και οι σύμμαχοι πολέμησαν ενωμένοι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι τόσο σημαντικό σήμερα, όσο ήταν το 1949, καθώς οι νέες προκλήσεις συνδυάζονται με τις παλιές για να δημιουργηθεί ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η Ρωσία παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία ευρωπαϊκών εθνών-κρατών και για τις κοινές αξίες που ενώνουν τη Δύση. Η Ρωσία υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στοχεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των πολιτικών υποδομών, με νέες μορφές «υβριδικού πολέμου». Χρησιμοποιεί κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο για να στοχεύσει διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Δολοφόνοι που υποστηρίχθηκαν από το Κρεμλίνο χρησιμοποίησαν στρατιωτικού τύπου χημικό όπλο σε βρετανικό έδαφος σε μια επίθεση που τελικά σκότωσε έναν πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει εισβολή και συνεχίζει την κατοχή τμημάτων των κυρίαρχων ευρωπαϊκών εθνών της Ουκρανίας και της Γεωργίας και απειλεί τις πόλεις του ΝΑΤΟ και τους πολίτες μας με την τοποθέτηση και την ανάπτυξη ταγμάτων πυραύλων με πυρηνικές δυνατότητες, που παραβιάζουν τη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα επιδιώκει να οικοδομήσει οικονομική και πολιτική επιρροή στην Ευρώπη για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή και διατλαντική ενότητα και να ξαναγράψει διεθνή πρότυπα. Δεν μπορούμε επίσης να αγνοήσουμε τις προκλήσεις που θέτουν χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, οι οποίες έχουν απρόβλεπτους ηγέτες και πυρηνικές φιλοδοξίες. Και όπως είπαν οι Σύμμαχοι, η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί άμεση απειλή για τους πληθυσμούς μας και για τη γενικότερη διεθνή σταθερότητα και ευημερία.

Ενόψει αυτών των προκλήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στη δέσμευσή τους στους συμμάχους μας. Οταν ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε στη Βαρσοβία το 2017, δήλωσε κατηγορηματικά: «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι μια ισχυρή Συμμαχία ελεύθερων, κυρίαρχων και ανεξάρτητων εθνών είναι η καλύτερη υπεράσπιση των ελευθεριών μας και των συμφερόντων μας».

Η δέσμευσή μας για συλλογική άμυνα όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ είναι σταθερή, όπως και η δέσμευσή μας στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αυτή η δέσμευση είναι ο λόγος που οι Σύμμαχοι αποφάσισαν το 2014 να αυξήσουν τις επενδύσεις στην εθνική μας άμυνα.

Δεσμευτήκαμε να δαπανήσουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και να επενδύσουμε τουλάχιστον το 20% αυτών των δαπανών σε σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα έως το 2024.

Μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 1952, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτές τις προκλήσεις μαζί με εμάς, και η αυξανόμενη σημασία της ως πυλώνα της περιφερειακής σταθερότητας σημαίνει ότι θα είναι ο καλύτερος εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας στην ένταξη της χώρας αυτής ως ο 30ός Σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τιμήσαμε την 20ή επέτειο της ένταξης της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ως Συμμάχων στο Κέντρο Επιχειρήσεων ΝΑΤΟ της Κρήτης, μια εξαιρετική μονάδα που συμβάλλει στην ασφάλεια και στη δια-λειτουργικότητα. Η Ελλάδα έχει αυξήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στις αποστολές μας για την αστυνόμευση της Βαλτικής, με την κοινή διοίκηση στο Κέντρο Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη και μέσω του αυξημένου ρόλου της στις ετήσιες ασκήσεις μας. Διατηρεί σταθερά το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες όπως έχει ορίσει το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί στρατιώτες μου λένε συνεχώς πόσο επαγγελματίες και φιλόξενοι είναι οι Ελληνες ομόλογοί τους. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τις συνεργασίες μας με την Ελλάδα, διμερώς και στο ΝΑΤΟ.

Η Υπουργική Διάσκεψη του ΝΑΤΟ της επόμενης εβδομάδας στην Ουάσιγκτον θα είναι μια γιορτή αυτής της πιο επιτυχημένης συμμαχίας στην Ιστορία. Μαζί, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εθνική άμυνα, να αναπτύσσουμε και να εκσυγχρονίζουμε τις στρατιωτικές δυνατότητές μας και να συμβάλλουμε στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την προώθηση της ασφάλειας των πολιτών μας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσπαθούν περισσότερο. Μαζί, θα είμαστε ισχυρότεροι και καλύτερα εξοπλισμένοι για να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία για άλλα 70 χρόνια – και ακόμη περισσότερα.

* Ο κ. Τζέφρεϊ Πάιατ είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή