Το Κονκλάβιο (31/3/19)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aποχαιρετισμός στο Tufts

Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη συγκυρία ο Γιώργος Αλογοσκούφης για να καλέσει την αφρόκρεμα της εγχώριας (και όχι μόνον) ακαδημαϊκής ελίτ των Οικονομικών στη Σχολή Φλέτσερ του Tufts για ένα συνέδριο με θέμα –τι άλλο;– την Ελλάδα. Ούτε θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσει την έδρα Καραμανλή στο εν λόγω πανεπιστήμιο, αφού κλείνει την τριετή θητεία του. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 12 Απριλίου και οι προσκεκλημένοι ομιλητές –και οι παρεμβάσεις τους– θα συζητηθούν.

Εκεί ο καλός ο κόσμος…

Το λέω διότι πρόσκληση από τον Αλογοσκούφη –και από τον Κέβιν Φέδερστον (LSE), που είναι συνδιοργανωτής– έχει λάβει πολύς και καλός κόσμος, ο οποίος είναι και προγραμματισμένο να μιλήσει στα διάφορα πάνελ. Κατ’ αρχάς, αρκεί από μόνο του ότι κεντρικός ομιλητής είναι ο Λουκάς Παπαδήμος. Πληροφορούμαι ακόμη ότι έχουν προσκληθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Πάνος Τσακλόγλου. Ακόμη, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου και νυν καθηγητής στο ΜΙΤ Αθανάσιος Ορφανίδης, αλλά και ο Πλούταρχος Σακελλάρης.

…και ο διάδοχος

Το συνέδριο φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα και το ευρώ: από την κρίση στην ανάκαμψη» (παρότι για το δεύτερο υπάρχουν αμφιβολίες). Παρόντες ακόμη ο Γιώργος Παγουλάτος, ο Στάθης Καλύβας, αλλά και ο Δημήτρης Καιρίδης (ο οποίος φαντάζομαι ότι θα παραστεί ακόμη κι αν στο μεταξύ έχει ανακοινωθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., όπως ακούγεται). Τι να πω… Θα έχει ενδιαφέρον. Εξίσου ενδιαφέρον θεωρώ το ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει την έδρα Καραμανλή μετά τον Αλογοσκούφη. Εχω την εντύπωση ότι μια προσεκτική μελέτη του πλήρους καταλόγου των ομιλητών είναι μάλλον αποκαλυπτική του διαδόχου. 

Tα πήρε όλα 

Σε κάτι που θύμιζε group therapy εξελίχθηκε η προχθεσινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη με φορείς και εκπροσώπους επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και βαριά ονόματα μακεδονικών προϊόντων. Aυτή κράτησε περίπου τρεις ώρες, κατά τις οποίες τα παράπονα ήταν πολλά, καθώς η άλλη πλευρά θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε καθόλου την κατοχύρωση των προϊόντων. Ορμώμενος από τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ, μαθαίνω ότι ο Μητσοτάκης είπε κάτι του τύπου «έδωσε το Βόρεια Μακεδονία και τα πήρε όλα». 

Αλλος για τη βάρκα μας…

Εντάξει. Μπορεί το προσκλητήριο σε επιχειρηματίες της Bόρειας Ελλάδας να επεστράφη αρμοδίως στον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά, ευτυχώς, οι υπουργοί δεν λένε ποτέ «όχι». Φοβάμαι μην καταλήξει η υπουργική αποστολή που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη της ερχόμενης Τρίτης να είναι πολυπληθέστερη της επιχειρηματικής. Το λέω διότι τον Τσίπρα θα συνοδεύσουν οι Ν. Παππάς, Ευ. Αποστολάκης, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Σταθάκης, Στ. Αραχωβίτης, Α. Ξανθός, Μ. Μπόλαρης, Σ. Αναγνωστοπούλου και Ελ. Χατζηγεωργίου. Τι να πω. Μόνο ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα χάσει την εκδρομή, αν και φαντάζομαι ότι καλύτερα θα περάσει στη Νέα Υόρκη, όπου μιλάει πρωταπριλιάτικα για τις Πρέσπες. 

Κλασικός μπαμπάς

Εχω την εντύπωση ότι οι πολιτικές έγνοιες δεν είναι τίποτα μπροστά στις οικογενειακές. Το λέω γιατί πληροφορούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στενοχωριέται που δεν θα μπορέσει να είναι δίπλα στην κόρη του Σοφία κατά την τελετή αποφοίτησής της από το Τζονς Χόπκινς, καθώς είναι προγραμματισμένη μερικά 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, ως κλασικός μπαμπάς έχει αγωνία για το γεγονός ότι η μεγάλη κόρη του ετοιμάζεται στη συνέχεια να μετακομίσει στο Λονδίνο για να πιάσει δουλειά στην Goldman Sachs, όπου είχε εργαστεί και το καλοκαίρι. Το Λονδίνο είναι βέβαια πιο κοντά από τις ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι και δίπλα. 

Πολιτικός πολιτισμός

Θυμάστε τη συμφωνία του Ελσίνκι; Πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από τη συμφωνία της κυβέρνησης Σημίτη του 1999, που έβαλε τα ελληνοτουρκικά σε τροχιά επίλυσης με όχημα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Το Ελσίνκι ήταν το βασικό θέμα συζήτησης της εκδήλωσης που διοργάνωσε τις προάλλες ο όμιλος προβληματισμού «the catalyst», με ομιλητές, μεταξύ άλλων, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ανδρέα Λοβέρδο (και τον Κώστα Σημίτη στο ακροατήριο). Η Ντόρα δήλωσε ότι διαφωνούσε τότε με τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στη συμφωνία. Οπως το έθεσε, «είχαμε δέκα χιλιάδες λόγους να ασκήσουμε κριτική σε άλλα θέματα, αλλά όχι σε αυτό το ζήτημα που αποτελούσε ελληνική επιτυχία και αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Σημίτη». Πολιτικός πολιτισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή