ΚΙΝΑΛ, η διπλή προεκλογική εξίσωση μετά το συνέδριο

ΚΙΝΑΛ, η διπλή προεκλογική εξίσωση μετά το συνέδριο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε στόχο να αφήσει πίσω τις παθογένειες που δημιούργησε ο πολυκομματικός φορέας και να μπει συντεταγμένα στην τελική ευθεία ενόψει των εκλογών, ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη αποτιμούν θετικά τον ενάμιση χρόνο του νέου φορέα, χωρίς να αρνούνται πως υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που, όπως σημειώνουν, έχουν ωριμάσει πλέον το εγχείρημα, εγκαινιάζοντας την επόμενη σελίδα, η οποία έχει έναν βασικό στόχο: την αυτόνομη πορεία του κόμματος και την ανάδειξή του σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής της χώρας.

Κομβικές για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές. Στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά σημειώνουν πως το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εκλογών της 26ης Μαΐου –εάν δεν προηγηθεί αιφνιδιασμός με βουλευτικές κάλπες– πρέπει να είναι τέτοιο που θα αναδεικνύει εμφατικά πως το αφήγημα του κ. Τσίπρα για ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε προοδευτικό πόλο είναι τρωτό. Πηγές του κόμματος σημειώνουν στην «Κ» πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί σε ποσοστά πέριξ του 20% και το ΚΙΝΑΛ πέριξ του 10% τότε «όλα αλλάζουν». Ετσι μπορεί να ερμηνευθεί και το ισχυρό ψηφοδέλτιο που κατεβάζει η Χαριλάου Τρικούπη στις ευρωεκλογές, καθώς πλην των δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτών, του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και της κ. Εύας Καϊλή, υποψήφιοι είναι και ο κ. Νίκος Παπανδρέου, αλλά και ο κ. Γιώργος Καμίνης.

Από την εξίσωση δεν μπορεί να βγουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί το Κίνημα Αλλαγής έχει διακριτές υποψηφιότητες σε όλες τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, ευελπιστώντας σε τέτοια ποσοστά που θα οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: ο προοδευτικός χώρος δεν αποτελεί μονοπώλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί άλλωστε να διαφύγει την προσοχή πως η κ. Γεννηματά προσφάτως έκανε άνοιγμα σε εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως  «τίποτα δεν μας χωρίζει από τους ανθρώπους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, έχοντας την ελπίδα και την προσδοκία πως είναι πραγματικά κάτι νέο και πως είναι πραγματικά ένα προοδευτικό κόμμα».

Οι πρώην πρόεδροι

Την ίδια ώρα, τα μέτωπα που ήταν ανοικτά έχουν –σχεδόν– κλείσει. Από τις ισχυρές εσωκομματικές δυνάμεις, που διαμορφώνουν εν πολλοίς και τις ισορροπίες στους κόλπους της παράταξης, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όσο και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται πως «συμπλέουν» με την πολιτική που έχει χαραχθεί από τη Χαρ. Τρικούπη και στηρίζουν το πολιτικό εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής. Επίσης, αμφότεροι δεν αφήνουν απολύτως κανένα «παράθυρο» ανοικτό απέναντι στις φωνές που ενθαρρύνουν την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίον, άλλωστε, έχουν στοχοποιηθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια.

Ελαφρώς πιο «ρευστό» είναι το σκηνικό όσον αφορά την περίπτωση του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, που επίσης αποτελεί, μέσω του ΚΙΔΗΣΟ, κομμάτι του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Παπανδρέου παραμένει ο μοναδικός από τα «ιστορικά» στελέχη που δεν έχει αποκλείσει κατηγορηματικά μετεκλογική συμμαχία με την Κουμουνδούρου, παραπέμποντας τη συζήτηση για μετά τις κάλπες. Παράλληλα, παρότι έχει ασκήσει και ο ίδιος κριτική στον πρωθυπουργό, έχει αποφύγει, όπως και κάποια στελέχη του περιβάλλοντός του σε τοποθετήσεις τους, να τον ταυτίσει με τη «Νέα Δεξιά», έναν όρο που έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές η κ. Γεννηματά, αναφερόμενη στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα.

Πάντως, από τη στάση που κρατά η Χαρ. Τρικούπη στον εν λόγω θέμα, είναι εμφανής η πρόθεσή της να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή