Hττα στην Αγκυρα, θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη για τον Ερντογάν

Hττα στην Αγκυρα, θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη για τον Ερντογάν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ εξελισσόταν έως αργά το βράδυ της Κυριακής η εκλογική αναμέτρηση στον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης. Με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείτο με 48,74% έναντι 48,64% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου με τη διαφορά να είναι μικρότερη από τις 15.000 ψήφους.

Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την αξιωματική αντιπολίτευση για κατευθυνόμενη ροή της ενσωμάτωσης των ψήφων.

Λίγο πριν από τις 12.00 το βράδυ, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, απάντησε αμέσως τονίζοντας ότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατηγόρησε μάλιστα τοιν αντίπαλό του κατηγόρησε για χειραγώγηση του κοινού και κάλεσε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο και τις τοπικές εκλογικές επιτροπές να κάνουν την δουλειά τους σωστά ενώ κατηγόρησε το πρακτορείο Αναντολού ότι μεταδίδει τα αποτελέσματα επιλεκτικά.

«Ξέρω να δίνω συγχαρητήρια αλλά θέλω και να μου δίνουν. Η ενσωμάτωση δεν έχει ολοκληρωθεί, να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα πρόσθεσε ο Ιμάμογλου.
 
Νίκη σε εθνικό επίπεδο

Σε εθνικό επίπεδο πάντως οι προσκείμενοι στον Ερντογάν εκλογικοί σχηματισμοί έρχονταν στην πρώτη θέση με ποσοστά περί το 47% έναντι ποσοστού περίπου 31% που συγκέντρωναν οι σχηματισμοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Ερντογάν: Χάσαμε μερικές πόλεις

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών και πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους οπαδούς του, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών.

Σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε πάντως ότι το κόμμα του έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα "ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα", χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Τέσσερις νεκροί

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 αφορούσαν παράνομη οπλοφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από εκλογικά τμήματα ενώ άλλα δύο σκοτώθηκαν πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή