Θαύμα 5,5 μέτρα υπό

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο στην Ευρώπη είναι γεγονός και βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγίας, στο Lindesnes.

Το όνομά του, Under, που στα νορβηγικά σημαίνει «υπό» (αλλά και «θαύμα»), αν και στην πραγματικότητα μόνο η τραπεζαρία βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, επιτρέποντaς στους συνδαιτυμόνες να παρατηρούν τα ψάρια.

Θαύμα 5,5 μέτρα υπό-1

Η τραπεζαρία, με θέα τον βυθό. (Φωτογραφία: IVAR KVAAL)

Το υπόλοιπο τμήμα της εντυπωσιακής αυτής μονολιθικής κατασκευής από τσιμέντο, δημιουργία του νορβηγικού αρχιτεκτονικού γραφείου Snohetta, προεξέχει κάνοντάς τη να μοιάζει με βυθισμένο περισκόπιο που εποπτεύει τον βυθό.

Το Under λειτουργεί ήδη και ως κέντρο μελέτης της θαλάσσιας ζωής, ενώ με τα χρόνια το κέλυφός του θα μεταμορφωθεί σε τεχνητό ύφαλο που θα επιτρέψει στους θαλάσσιους βιολόγους να μελετήσουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής με σκοπό την προστασία της.

Θαύμα 5,5 μέτρα υπό-2

Ένα από τα 18 εποχικά πιάτα του μενού που o Δανός σεφ έχει ετοιμάσει για τους πελάτες. (Φωτογραφία: Fotograf Stian Broch)

Με την ίδια οικολογική συνείδηση είναι σχεδιασμένο και το μενού, διά χειρός του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin Δανού σεφ Nicolai Ellitsgaard, εστιάζοντας αναπόφευκτα στα ψάρια και στα θαλασσινά της περιοχής, όλα τους όμως αλιευμένα με τρόπο βιώσιμο.

under.no

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή