Ακόμη πιο κοντά στο άτακτο Brexit η Μ. Βρετανία

Ακόμη πιο κοντά στο άτακτο Brexit η Μ. Βρετανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eχοντας ήδη απορρίψει τρεις φορές το σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit, το βρετανικό κοινοβούλιο απέτυχε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα να καταλήξει σε οποιαδήποτε εναλλακτική θέση, καταψηφίζοντας όλες τις προτάσεις που είχαν καταθέσει μέλη του.

Πιο κοντά στην έγκριση ήρθε η πρόταση του Συντηρητικού βουλευτή Κεν Κλαρκ για παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνειακή Eνωση, η οποία απορρίφθηκε με οριακή διαφορά τριών ψήφων (273-276). Μια άλλη πρόταση στη λογική του «πιο μαλακού Brexit», η οποία προέβλεπε παραμονή της Βρετανίας στην Ενιαία Αγορά, καταψηφίστηκε με 261 υπέρ και 282 κατά. Επιπλέον, η πλειονότητα των βουλευτών απέρριψε πρόταση που δέσμευε το σώμα ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την έγκριση της όποιας πρότασης εξόδου από την Ε.Ε. (280- 292). Με πολύ μεγαλύτερη διαφορά (191- 292) καταψηφίστηκε η πρόταση για ανάκληση του άρθρου 50, δηλαδή αναστολή επ’ αόριστον του Brexit, σε περίπτωση άμεσου κινδύνου για άτακτη έξοδο, χωρίς συμφωνία.

Μετά το νέο αδιέξοδο, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει ένα πολύ σκληρό δίλημμα: είτε να δεχθεί την άτακτη έξοδο στις 12 Απριλίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει η Ε.Ε., είτε να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερη παράταση. Στη δεύτερη περίπτωση, η Βρετανία θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το Εργατικό Κόμμα, με δήλωση του αρχηγού του, Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε ταχθεί υπέρ των τριών πρώτων προτάσεων, ενώ η Τερέζα Μέι άφησε τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Πριν ακόμη από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έγινε σαφές ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται κοντά στο χείλος της ανοιχτής διάσπασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, τουλάχιστον 170 βουλευτές των Τόρις σε σύνολο 314 έστειλαν επιστολή στην Τερέζα Μέι, προειδοποιώντας την να μη διανοηθεί να αποδεχθεί οποιοδήποτε είδος «μαλακού Brexit». Ορισμένοι εξ αυτών, όπως οι βουλευτές Στιβ Μπέικερ και Κρίσπιν Μπλαντ, προειδοποίησαν ότι δεν θα δίσταζαν να ψηφίσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, 11 ακτιβιστές και ακτιβίστριες στάθηκαν όρθιοι στον εξώστη της Βουλής ημίγυμνοι (φορούσαν μόνο ένα εσώρουχο) με συνθήματα για την κλιματική αλλαγή ζωγραφισμένα στα κορμιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή