Ξεκίνησε η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2019»

Ξεκίνησε η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2019»

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρώτη ευκαιρία να εξετάσουν ιδίοις όμμασι τις δυνατότητες του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 στον ελληνικό εναέριο χώρο έχουν αυτές τις ημέρες οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), καθώς χθες ξεκίνησε η πολυεθνική αεροπορική ασκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2019», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Ιταλία συμμετέχει στην άσκηση με έξι F-35 που παρέλαβε πρόσφατα, ωστόσο θα αναπτυχθούν και διάφοροι τύποι F-16, Φάντομ, Τορνέιντο, Μιράζ-2000, καθώς επίσης εναέρια ραντάρ και τάνκερ.

Τα αεροπλάνα άρχισαν να πετούν χθες από τη βάση της Π.Α. στην Ανδραβίδα, κυρίως στα δυτικά της χώρας και στην Πελοπόννησο. Τις επόμενες ημέρες, τα αεροσκάφη θα αναπτυχθούν και στα υπόλοιπα τμήματα του FIR Αθηνών, περιλαμβανομένων των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στην επιχειρησιακή εκπαίδευση θα συμμετάσχουν, επίσης, μονάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο την εξοικείωση σε περίπλοκα σενάρια που θα δοκιμάσουν την ετοιμότητα της Π.Α. Η ετήσια άσκηση «Ηνίοχος» αποτελεί την πλέον γνωστή σε συμμαχικό επίπεδο και διοργανώνεται από την Π.Α. Τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει το σταθερό ενδιαφέρον της αμερικανικής αλλά και της ισραηλινής αεροπορίας. Στον φετινό «Ηνίοχο», χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα συμμετάσχουν με καθεστώς παρατηρητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή