Το μυστήριο με τον «Σωτήρα» του Ντα Βίντσι

Το μυστήριο με τον «Σωτήρα» του Ντα Βίντσι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι διαθέτει όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα διεθνές μουσείο τέχνης. Στο εσωτερικό του εκτίθενται έργα των Ρέμπραντ, Βερμέερ, Μονέ, Βαν Γκογκ, Μοντριάν και πολλών άλλων. Ωστόσο, το έργο που το μουσείο του Αμπου Ντάμπι κάποτε υποσχέθηκε ότι θα φιλοξενήσει, εδραιώνοντας έτσι την εξαιρετική του συλλογή, απουσιάζει. Κανείς δεν μπορεί να θαυμάσει τον «Salvator Mundi» («Σωτήρας του Κόσμου»), έναν πίνακα που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό και αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, γιατί απλούστατα κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

Λίγα έργα περιβάλλονται από τόσο μυστήριο όσο ο συγκεκριμένος πίνακας, τόσο στον κόσμο της τέχνης όσο και στις βασιλικές αυλές των χωρών του Κόλπου. Αρχικά η αυθεντικότητά του και το κατά πόσον είχε δημιουργηθεί από τον Ντα Βίντσι αμφισβητήθηκε και αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2017, έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, συγκεντρώνοντας 450,3 εκατ. δολάρια. Ο ανώνυμος αγοραστής του, όπως τελικά αποκαλύφθηκε, ήταν ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Τώρα, όμως, το έργο τέχνης το περιβάλλει ένα άλλο μυστήριο: Πού βρίσκεται, άραγε, ο «Σωτήρας του Κόσμου»;

Το Μουσείο του Λούβρου του Αμπου Ντάμπι δεν έχει ιδέα πού βρίσκεται ο πίνακας, όπως σημειώνουν τα στελέχη του. Το Λούβρο στο Παρίσι, που δανείζει το όνομά του στο μουσείο του Αμπου Ντάμπι, δεν κατάφερε να εντοπίσει τον «Salvator Mundi». Αξιωματούχοι στο Παρίσι, οι οποίοι επιθυμούν να περιλάβουν το έργο σε μια σημαντική έκθεση το φθινόπωρο, που θα σηματοδοτήσει τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ντα Βίντσι, ελπίζουν ότι κάπου θα βρεθεί.

Πολλοί ειδικοί ανησυχούν για την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πού βρίσκεται ο πίνακας αλλά και για το μέλλον του, κυρίως μετά την ανακοίνωση του Λούβρου του Αμπου Ντάμπι ότι επρόκειτο να εκθέσει το έργο.

Ασαφές παραμένει πώς το Αμπου Ντάμπι αγόρασε τον πίνακα από τους Σαουδάραβες, αν ήταν δώρο, δάνειο ή ιδιωτική πώληση, και πολλοί είναι εκείνοι που εικάζουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ απλά αποφάσισε να τον κρατήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή