Σύγχρονος εκλογικός στοχασμός στη μεταπολεμική Ιταλία

Σύγχρονος εκλογικός στοχασμός στη μεταπολεμική Ιταλία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙTAΛΟ ΚΑΛΒΙΝΟ

Η μέρα ενός εκλογικού αντιπροσώπου

μτφρ. Τόνια Τσίτσοβιτς-Radin

εκδ. Κριτική,  σελ. 117

Εργο τοποθετημένο στην πρώτη, λιγότερο διαβασμένη, περίοδο της δημιουργίας του Ιταλο Καλβίνο, ο «εκλογικός αντιπρόσωπος» αποτελεί ιδανικό ανάγνωσμα για την παρούσα προεκλογική συγκυρία και διδακτικό για οποιαδήποτε άλλη. Η μικρή του έκταση επιτρέπει σε κάποιον να το τελειώσει μέσα σε ένα απόγευμα, ωστόσο η τροφή για σκέψη που προσφέρει είναι πλούσια σε πολιτικά, κοινωνικά, αλλά και φιλοσοφικά συστατικά.

Ηρωας του βιβλίου και alter ego του ίδιου του συγγραφέα, που είχε ζήσει μια παρόμοια εμπειρία κατά τις κρίσιμες εκλογές του 1953, είναι ο Αμερίγκο Ορμέα, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος ορίζεται αντιπρόσωπος σε ένα πολύ ιδιαίτερο εκλογικό κέντρο. Το «Κοτολένγκο» είναι ένα πελώριο εκκλησιαστικό ίδρυμα, άσυλο για ανίατους ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες, προπύργιο φυσικά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Περνώντας την ημέρα των εκλογών σε αυτό το μέρος, ο Αμερίγκο θα έρθει αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες για τον ίδιο καταστάσεις, οι οποίες εγγράφονται βαθιά μέσα του και τον κάνουν να επαναθεωρήσει πολλές από τις οπτικές του.

«Μα ο Αμερίγκο εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόταν πια τον ανόητο λόγο για τον οποίο βρισκόταν εκεί. Του φαινόταν ότι το όριο αυτού του πράγματος, που του ζητούσαν τώρα να ελέγξει, ήταν ένα άλλο: όχι εκείνο της “λαϊκής θέλησης”, που τώρα πια το είχε χάσει από τα μάτια του εδώ και καιρό, μα το όριο του ανθρώπου». Ο ήρωας του Καλβίνο, κουβαλώντας ήδη τις προσλαμβάνουσες, τους προβληματισμούς και τις αμφιβολίες του, μπαίνει σε έναν άλλο κόσμο και –άθελά του– μεταμορφώνεται. Η πρώτη του αντίδραση είναι μάλλον η οργή και η ειρωνεία. Μπροστά του βλέπει ανθρώπους ξεκάθαρα αδύναμους να διαμορφώσουν δική τους πολιτική άποψη –κάποιοι δυσκολεύονται ακόμη και να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία– οι οποίοι γίνονται αντικείμενο αδίστακτης εκμετάλλευσης από παπάδες και μοναχές που τους ποδηγετούν.

Από την άλλη, όσο η μέρα προχωράει και οι προσωπικές του σκέψεις μπλέκονται με την πραγματικότητα του «Κοτολένγκο», οι ανθρωπιστικές πεποιθήσεις του τίθενται σε δοκιμασία. Τα κλασικά διλήμματα της Αριστεράς, μεταξύ θεωρίας και πράξης, δίκαιου και σωστού κ.ο.κ., κάνουν την εμφάνισή τους, με τρόπο μάλιστα ζωντανό και ενδιαφέροντα και για τον σημερινό αναγνώστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή