Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕΔΑ

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕΔΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρουσιακή τροχιά έχουν τεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), εξαιτίας της επιλογής του υπ. Επικρατείας να προωθήσει διάταξη στη Βουλή, δίχως τη συναίνεση της ΕΕΔΑ, μέσω της οποίας αλλάζει η σύνθεση της ανεξάρτητης συμβουλευτικής Επιτροπής. Στην ήδη 25μελή σύνθεση της ΕΕΔΑ η κυβέρνηση προσθέτει άλλα επτά μέλη, με το προεδρείο της Επιτροπής να διαμαρτύρεται όχι μόνο για τις διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτές τις αλλαγές, αλλά και για το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει, μέσω αυτών των αλλαγών θα προκληθούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο έργο της και θα πληγεί το κύρος της. «Συμφωνούμε με την ιδέα της διεύρυνσης, αλλά με τρόπο λελογισμένο», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Σταυρόπουλος. «Θλίβομαι», «λυπάμαι πραγματικά», «λυπάμαι πολύ», απάντησε σε ασυνήθιστα επιθετικούς τόνους ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Τζανακόπουλος. «Μου κάνει τρομερή εντύπωση που άνθρωποι των δικαιωμάτων, φορείς οι οποίοι θα έπρεπε να πρωταγωνιστούν, τοποθετούνται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο ότι θα πληγεί το κύρος της Επιτροπής», πρόσθεσε.

Η κυβερνητική πρόταση αφορά επτά οργανώσεις: ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας), Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Colour Youth, Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ελλάν Πασσέ – Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά και Hellenic Roma Action (HEROMACT) – που δραστηριοποιείται στον χώρο της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού για τους Ελληνες Ρομά.

«Δεν εκπροσωπούνται δικαιώματα των κρατουμένων, των μεταναστών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με διάφορες μορφές αναπηρίας», σημείωσε ο κ. Σταυρόπουλος, σε μια προσπάθεια να καταδείξει το μονομερές των κυβερνητικών επιλογών, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στο κατά πόσον οι χειρισμοί της κυβέρνησης συνιστούν έκφραση κυβερνητικής παρέμβασης.

«Θα ήθελα να μου πει ο κ. πρόεδρος, αν μία φορά αυτή εδώ η κυβέρνηση έχει παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στο έργο της Επιτροπής», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Πράγματι, κ. υπουργέ, αν σας ικανοποιεί, δεν παρεμβήκατε ποτέ στο έργο της Επιτροπής. Πλην όμως, δείξατε πλήρη αδιαφορία και εσείς και όλη η κυβέρνηση για όλα τα θέματα της Εθνικής Επιτροπής περίπου μέχρι σήμερα», απάντησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ.

Στη βάση των ενστάσεων της ΕΕΔΑ κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους επί της συγκεκριμένης ρύθμισης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Τζέισον-Αντιγόνη με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή