Αύξηση 30% στα νέα στεγαστικά αναμένουν οι τράπεζες φέτος

Αύξηση 30% στα νέα στεγαστικά αναμένουν οι τράπεζες φέτος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκαμψη της αγοράς στεγαστικών δανείων που ήταν «παγωμένη» για χρόνια διαβλέπουν οι τράπεζες για το 2019, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αύξηση για νέες χρηματοδοτήσεις θα αγγίξει φέτος το 30%. Η τάση αυτή έρχεται ως συνέχεια της ανόδου της ζήτησης που σημειώθηκε το 2018, ανεβάζοντας τις νέες χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν για την αγορά κατοικίας στα 320 εκατ. ευρώ από 260 εκατ. ευρώ το 2017 (αύξηση 20%).

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το μέσο στεγαστικό δάνειο διαμορφώθηκε το 2018 στις 70.000 ευρώ και οι νέες χρηματοδοτήσεις γίνονται με αυστηρότερους όρους σε σχέση με το παρελθόν. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ιδία συμμετοχή του δανειολήπτη στο απαιτούμενο κεφάλαιο σε ποσοστό 25% τουλάχιστον. Από το ύψος της συμμετοχής εξαρτάται, άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό και το ύψος του επιτοκίου, που κυμαίνεται μεταξύ 4% έως και περίπου 5,5% για την αγορά κατοικίας, ενώ για τα επισκευαστικά δάνεια που δεν έχουν προσημείωση το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται κοντά στο 7%-8%.

Περαιτέρω ώθηση στην αγορά των στεγαστικών δανείων υπήρξε το 2018 και από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», μέσω του οποίου οι τράπεζες εκταμίευσαν περίπου άλλα 40 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των νέων χορηγήσεων στα 360 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά σε τίποτε δεν θυμίζουν το παρελθόν όπου η αγορά κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση ήταν η ατμομηχανή της οικονομίας. Η επάνοδος, ωστόσο, των τραπεζών στη χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία και για την αύξηση των τραπεζικών εργασιών και την ενίσχυση των εσόδων από τόκους, που υποχωρούν σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Η απουσία των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας δεν ήταν μόνο συνέπεια της περιορισμένης ρευστότητας που είχαν οι τράπεζες. Σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στην έλλειψη ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 69.000 μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2017 –έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία– μόλις το 15% αποκτήθηκε μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης. Σημαντικό μέρος των αγοραπωλησιών στην αγορά ακινήτων χρηματοδοτήθηκε μέσω του αποθησαυρισμού των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ ένα επίσης σημαντικό τμήμα ήταν από ξένα κεφάλαια για την απόκτηση της «χρυσής βίζας».

Η ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά κυρίως δάνεια για την αγορά κατοικίας, αλλά σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, αυξητική είναι η ζήτηση το τελευταίο διάστημα και για επισκευαστικά δάνεια, που αποτελούν το 25% των νέων εκταμιεύσεων. Η τάση αυτή αποδίδεται στο ενδιαφέρον που υπάρχει από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών για την ενοικίαση του ακινήτου τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως είναι η Airbnb, η HomeAway κ.ά. Με δεδομένο ότι τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται μέσω Airbnb πρέπει να είναι απολύτως λειτουργικά και καλά συντηρημένα, αρκετοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στην τραπεζική χρηματοδότηση για να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες.

Η ανάκαμψη της αγοράς των στεγαστικών δανείων που εκδηλώνεται σταδιακά είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα και της ανακοπής της πτώσης στις τιμές των οικιστικών ακινήτων. Ετσι ενώ στο παρελθόν οι ανάγκες για στέγαση αναβάλλονταν λόγω της προοπτικής περαιτέρω πτώσης των τιμών, η προσδοκία αυτή δείχνει να εξαντλείται και μερίδα των νοικοκυριών επανακάμπτει στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των αναγκών για στέγαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή