Συγκλίσεις για ένα βιώσιμο μέλλον

Συγκλίσεις για ένα βιώσιμο μέλλον

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να υπάρξει μια Ελλάδα με τρία… μηδενικά; Μηδέν αποκλεισμό, μηδέν αποτύπωμα, μηδέν αποτύπωμα άνθρακα; «Μόνο με συγκλίσεις. Μόνο αν καθίσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι –κυβέρνηση, κοινωνία των πολιτών, δήμοι, περιφέρειες, ακαδημαϊκή κοινότητα, επιχειρήσεις– θα καταφέρουμε να βρούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, ότι είναι ουτοπία. Εμείς όμως θα το προσπαθήσουμε!» είπε η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum, στην εναρκτήρια ομιλία της στο Convergences Greece Forum – Συγκλίσεις, το βράδυ της Δευτέρας.

Με έδρα τη Γαλλία, το Convergences Forum αποτελεί εδώ και 10 χρόνια κύρια πλατφόρμα προβληματισμού, κινητοποίησης και αναζήτησης λύσεων πάνω στα σημαντικότερα θέματα του πλανήτη, με 240 οργανισμούς-εταίρους, περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο και δράσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η γαλλική πρωτοβουλία βγήκε από τα σύνορα της πατρίδας της και ήρθε στην Ελλάδα, με στόχο το «πάντρεμα» δυνάμεων από όλους τους χώρους, το οποίο θα συμβάλει στην υλοποίηση ιδεών. Η υποδοχή που επεφύλαξε στο Forum η Αθήνα ήταν θερμή: στο κατάμεστο Μουσικό Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια – Μαρία Κάλλας, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Ευλόγως, αφού στη σκηνή του «Ολύμπια» ανέβηκαν ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης (2006) «τραπεζίτης των φτωχών», οικονομολόγος Μοχάμεντ Γιουνούς από το Μπανγκλαντές και o Γερμανός καθηγητής Χανς Γιόακιμ Σελνχούμπερ, σύμβουλος της Αγκελα Μέρκελ και του Πάπα Φραγκίσκου και, ίσως, ο σημαντικότερος επιστήμονας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής σήμερα. Μαζί τους, ο Σταύρος Μπένος, ιδρυτής της κίνησης πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα», ο Ιρλανδός συγγραφέας, παραγωγός ταινιών, φωτογράφος και ανθρωπιστής Ντον Μάλα και η Τζίνα Μπελαφόντε, συνδιευθύντρια της οργάνωσης για την κοινωνική δικαιοσύνη «Sankofa», την οποία ίδρυσε ο πατέρας της, ο διάσημος τραγουδιστής Χάρι Μπελαφόντε. Ολοι ανέπτυξαν το όραμά τους για ένα βιώσιμο μέλλον και μίλησαν για τη σημασία των συνεργασιών και των συγκλίσεων – ιδιαίτερα σε μια εποχή μεγάλων εντάσεων που τα ρήγματα βαθαίνουν… Χαιρετισμό του Oικουμενικoύ Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, o πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Νάνα Μούσχουρη, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, η Κατερίνα Μητσοτάκη, ο Θεόδωρος Τρύφων, ο Κώστας Συνολάκης, καθώς και η οικονομολόγος Μαρία Νόβακ, πρωτοπόρος διεθνώς στον τομέα της μικροχρηματοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το Convergences Greece Forum ξεκίνησε με μια μεγάλη σύγκλιση: της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, συμπρόεδρο του UN SDSN Greece, που αποτελεί βασικό συνεργάτη του Forum.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή