Παράδειγμα προς αποφυγήν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση της Novartis και το πώς τη χειρίσθηκε η κυβέρνηση προκάλεσε μεγάλη ζημιά, στην ίδια και στη χώρα. Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στον τομέα της υγείας έγινε ένα τεράστιο και πανάκριβο πάρτι και πως δόθηκαν κάποιες μίζες, τόσο σε γιατρούς όσο και σε πολιτικούς και κρατικά στελέχη.

Ηταν κομμάτι ενός μεγαλύτερου πάρτι που κράτησε δεκαετίες και αφορούσε –δυστυχώς– τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Οι σημαντικοί παίκτες που σχετίζονταν με τις κρατικές προμήθειες σε 2-3 ζωτικούς τομείς λειτουργούσαν σε ένα πλαίσιο θεσμοποιημένης διαφθοράς. Το ελληνικό κράτος έχει την υποχρέωση να διεκδικήσει από όσους συμμετείχαν σε αυτό το αμαρτωλό ταγκό σοβαρές αποζημιώσεις. Δυστυχώς δεν το κάνει, γιατί επικρατεί η πολιτική ανοησία, ενώ το μόνο που ενδιαφέρει κάθε φορά είναι να κρεμασθεί στα μανταλάκια κάποιος αντίπαλος. Ετσι, στην υπόθεση της Siemens, η Νιγηρία και άλλα κράτη–θύματα εξασφάλισαν οφέλη μετά την έρευνα και τον συμβιβασμό. Εμείς τίποτα, γιατί οι πολιτικοί –και πριν και τώρα– φοβούνται μήπως κατηγορηθούν ότι ξεπουλήθηκαν στον διάβολο εάν συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο και αποδεχθούν ως αποζημίωση ένα κέντρο ερευνών ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στη Novartis είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλησε να ξεπαστρέψει, πολιτικά και ηθικά, διάφορους πολιτικούς της αντιπάλους είτε λόγω εμπάθειας είτε λόγω κάποιας κρυφής ατζέντας. Ολα έγιναν με μεγάλη βιασύνη και επιπολαιότητα. Ανθρωποι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, μεθοδευμένα και στοχευμένα, χωρίς να έχει προκύψει κάτι στοιχειωδώς απτό. Αν στο στόχαστρο έμπαιναν 1-2 πολιτικοί ή κρατικοί λειτουργοί βάσει στοιχείων θα επρόκειτο για μια θεμιτή και επιβεβλημένη έρευνα. Εδώ όμως ήταν σαφής η πρόθεση να καούν τα χλωρά και τα ξερά μαζί, αρκεί να κάνουμε τη δουλειά μας.

Ηταν πάντως η πρώτη περίπτωση όπου πολίτες αριστερών καταβολών κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Οσο και αν θεωρούσαν σάπιο το παλαιό πολιτικό σύστημα και τη διαφθορά του, βρήκαν εντελώς αντιθεσμική και αντιδημοκρατική την όλη μεθόδευση.

Ταυτόχρονα, έγινε κάτι λογικό αλλά επικίνδυνο. Με τη Novartis κόπηκαν οι τελευταίες γέφυρες συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και ενός σημαντικού μέρους της ευρύτερης αντιπολίτευσης. Οταν κάποιος με τόση ευκολία, χωρίς ενδείξεις ή αποδείξεις, σε διασύρει με αυτόν τον τρόπο, τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα, στα πολύ άκρα.

Επειδή έχω ακούσει πολλά, δεν ξέρω πώς θα τελειώσει αυτή η υπόθεση. Αν υπάρχουν στοιχεία για κάποιον, καλό θα είναι να ακολουθήσουν τον δρόμο του Ακη. Για τους υπόλοιπους, όμως, μία συγγνώμη δεν θα αρκεί. Και για τους πολιτικούς, όλων των αποχρώσεων, η Novartis πρέπει να γίνει το παράδειγμα προς αποφυγήν, το πώς να μη χειρισθεί κάποιος μια τέτοια υπόθεση και στο μέλλον! Κι αυτό ισχύει για όλους, τα ίδια λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν από κανέναν στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή