Στην «Πανγαία» το 60% τουριστικού θερέτρου στην Πάφο

Στην «Πανγαία» το 60% τουριστικού θερέτρου στην Πάφο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη της επένδυση στον κλάδο των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων προχωρεί η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, καθώς απέκτησε το 60% του Aphrodite Hills Resort και του Aphrodite Springs, στην Πάφο της Κύπρου. Η καθαρή αξία της επένδυσης ανήλθε σε 31,8 εκατ. ευρώ, χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η συμμετοχή της εισηγμένης στην αποπληρωμή του δανεισμού που βαρύνει τα δύο ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πωλητές του 60% ήταν το αμερικανικό επενδυτικό fund York Capital και ο όμιλος Λανίτη. Πλέον, η διαχείριση και η ανάπτυξη του εν λόγω τουριστικού θερέτρου θα αποτελεί αποκλειστική υπόθεση του ομίλου της Invel, η οποία είναι ο κάτοχος και του υπόλοιπου 40%, μαζί με το βρετανικό fund Coller Capital (εκ των βασικών μετόχων της Invel). Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η Invel άσκησε το δικαίωμα που διατηρούσε για την απόκτηση και του υπόλοιπου 32,6% στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με αποτέλεσμα, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία σε περίπου δύο μήνες, να ελέγχει το 98% της εισηγμένης.

Σύμφωνα με τον κ. Αρ. Καρυτινό, διευθύνοντα σύμβουλο της Πανγαίας, η αξία του Aphrodite Hills υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των δύο ακινήτων είναι πολύ μεγάλες, με το εκτιμώμενο ύψος της απαιτούμενης επένδυσης να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως οι δύο εκτάσεις, υπολογίζεται ότι η συνολική αξία τους θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Πανγαίας.

Αυτό ακριβώς είναι και το σημαντικότερο στοιχείο στη νέα επένδυση της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ στην Κύπρο, καθώς εκτός από το ήδη ανεπτυγμένο, σε μεγάλο ποσοστό, υφιστάμενο θέρετρο Aphrodite Hills Resort, στην επένδυση περιλαμβάνεται και το Aphrodite Springs το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, αποτελώντας ένα προνομιακό οικόπεδο, όμορο προς το Aphrodite Hills. Η συνολική επιφάνεια του τελευταίου είναι 1.500 στρέμματα και μάλιστα έχουν ήδη εκδοθεί οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125.000 τ.μ. κατοικιών και ακινήτων συμπληρωματικών χρήσεων.

Οσον αφορά το Aphrodite Hills, βρίσκεται σε μια έκταση της τάξεως των 2.340 στρεμμάτων, σε μεγάλο βαθμό καλυμμένης από πράσινο. Στο θέρετρο έχει αναπτυχθεί το ξενοδοχείο Aphrodite Hills Hotel by Atlantica με 290 δωμάτια και σουίτες, όπως επίσης και μια σειρά από πολυτελείς επαύλεις και υψηλής ποιότητας διαμερίσματα.

Ηδη, έχουν κατασκευαστεί και πωληθεί πάνω από 750 κατοικίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, με την ανάπτυξη να συνεχίζεται. Στον πυρήνα του Aphrodite Hills λειτουργεί γήπεδο γκολφ, επιφάνειας 500.000 τ.μ., όντας και το μοναδικό πιστοποιημένο γήπεδο από την PGA National Cyprus. Σημειωτέον ότι τo Aphrodite Hills Resort διακρίθηκε πρόσφατα ως το «European Golf Resort of the Year 2018» και «European Golf Course of the Year 2018/2019».

Με την κίνησή της αυτή, η Πανγαία συνεχίζει τις σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο, όπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει δαπανήσει κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα δύο θέρετρα στην Πάφο, πρόσφατα απέκτησε και το ξενοδοχείο Hilton Cyprus, καταβάλλοντας το ποσό των 55 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες νωρίτερα, η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου 21 ακινήτων συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., κατά κύριο λόγο στην Κύπρο. Πρόκειται για συναλλαγή συνολικής αξίας 149 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή