Βρετανία: «Ματωμένος γάμος» Μέι – Κόρμπιν

Βρετανία: «Ματωμένος γάμος» Μέι – Κόρμπιν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνα ρήγματα και στα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας άνοιξε η προσπάθεια σύγκλισης της Τερέζα Μέι με τον Τζέρεμι Κόρμπιν σε κοινά αποδεκτό σχέδιο για το Brexit. Ο ηγέτης των Εργατικών συνάντησε χθες το απόγευμα την πολιτική αντίπαλό του στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, ύστερα από τη θεαματική στροφή της Μέι, που εξόργισε τους οπαδούς του «καθαρού» Brexit, στις γραμμές των Συντηρητικών. Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή, δήλωσε ο Κόρμπιν, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια.

«Η χώρα χρειάζεται λύση, η χώρα δικαιούται λύση και αυτό ακριβώς προσπαθώ να επιτύχω», είχε δηλώσει νωρίτερα η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, δικαιολογώντας την αλλαγή της στάσης της. Από την πλευρά του, ο Κόρμπιν καλωσόρισε τη «διάθεση συμβιβασμού προς άρση του αδιεξόδου στο Brexit» από την πρωθυπουργό.

Ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Μέι και Κόρμπιν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πιο ήπιο Brexit από εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο της πρωθυπουργού, το οποίο απορρίφθηκε τρεις φορές από την πλειοψηφία της Βουλής. Οι Εργατικοί προτείνουν μόνιμη παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, κάτι που θα εμποδίσει τη χώρα να συνάπτει κατά το δοκούν εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε.

Οι αντιδράσεις από το εσωτερικό των Τόρις ήταν καταιγιστικές. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι με τη στροφή της πρωθυπουργού «το Brexit γίνεται μαλακό, σε σημείο διάλυσης». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τζέικομπ Ρις – Μογκ υποστήριξε ότι η παραμονή στην τελωνειακή ένωση αποτελεί προδοσία του Brexit και εκτίμησε ότι ο Τζόνσον έχει το προβάδισμα για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία. Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός για θέματα Ουαλλίας Νάιτζελ Ανταμς, υποστηρίζοντας ότι η Μέι αναζητεί συμφωνία «με έναν μαρξιστή (τον Κόρμπιν), ο οποίος δεν έβαλε ποτέ σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα της Βρετανίας». Λίγο αργότερα παραιτήθηκε και ο υφυπουργός Brexit Κρις Χίτον – Χάρις.

Προβλήματα, από διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, αναμένεται να αντιμετωπίσει και ο ηγέτης των Εργατικών. Πολλοί βουλευτές του επιδιώκουν δεύτερο δημοψήφισμα για την ακύρωση του Brexit και ζητούν να τεθεί η όποια συμφωνία μεταξύ Μέι και Κόρμπιν στην κρίση του λαού.

Στο Παρίσι, η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν καλωσόρισε ως «πολύ θετική εξέλιξη» την αναζήτηση διακομματικής συναίνεσης από την Τερέζα Μέι, εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες κατά πόσον το όποιο σχέδιο θα λάβει θετική ψήφο από τη βρετανική Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή