Ο σχολικός αθλητισμός ως πεδίο ισότητας και υγείας

Ο σχολικός αθλητισμός ως πεδίο ισότητας και υγείας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που πολλές χώρες ανά τον κόσμο παίρνουν πρωτοβουλίες και προσπαθούν να «προμοτάρουν» τον σχολικό αθλητισμό μέσα από μαθήματα, δραστηριότητες και καμπάνιες, στην Ελλάδα ο αθλητισμός στα σχολεία είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Το περασμένο καλοκαίρι, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς ξεκίνησε ένα δικό του σχολείο στο Κλίβελαντ το οποίο επικεντρώνεται στην παιδεία μέσω του αθλητισμού, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Telegraph εγκαινίασε μια νέα καμπάνια στη Βρετανία, για να κρατήσει τα νέα κορίτσια ενεργά στον χώρο του αθλητισμού.

Οπως σε πολλές χώρες έτσι και στην Αγγλία, η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ειδικά στα αθλήματα, είναι εμφανής, γεγονός που προβληματίζει καθηγητές και γυμναστές στα σχολεία της χώρας. Μέσα από τη νέα καμπάνια «Girls Inspired» («Κορίτσια εμπνευσμένα»), η Telegraph σε συνεργασία με την κυβέρνηση θέλει να κλείσει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Στους επόμενους μήνες, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δημοσιεύσει ένα νέο σχέδιο δράσης για τον σχολικό αθλητισμό και το πώς το μάθημα της Γυμναστικής μπορεί να βοηθήσει και να ενδυναμώσει ψυχολογικά και σωματικά τα κορίτσια. «Θα είναι ένα τεράστιο βραβείο εάν το καταφέρουμε αυτό», δηλώνει η Λίζα Οκίφ, διευθύντρια της Sport England. «Πρόκειται για την υγεία των παιδιών και υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως τα παιδιά που είναι δραστήρια και ασχολούνται με τον αθλητισμό, τα πηγαίνουν καλύτερα και στα μαθήματα». Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη σωματική άσκηση των παιδιών έδειξε ότι μόλις το 14% των κοριτσιών (ηλικίας 5-16) γυμνάζεται όσο συνιστάται από τους ειδικούς, σε σύγκριση με το εξίσου χαμηλό 20% των αγοριών. Η ίδια έρευνα της Sport Girls Active Survey ανέφερε πως 38% των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν μειώσει σημαντικά τον χρόνο που κάνουν γυμναστική, λόγω της πίεσης των μαθημάτων και εξετάσεων. Επίσης, το 97% των καθηγητών συμφώνησε πως το μάθημα της Γυμναστικής θα πρέπει να βρίσκεται περισσότερο στο σχολικό πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και στην Ελλάδα, καθώς ειδικότερα στο λύκειο η Γυμναστική από πολλούς θεωρείται… κενή ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή