Θέμα συζήτησης στη Βουλή η παραίτηση του προέδρου της ΑΔΑΕ

Θέμα συζήτησης στη Βουλή η παραίτηση του προέδρου της ΑΔΑΕ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΑΔΑΕ), όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την απόσυρση των «επίμαχων διατάξεων» που οδήγησαν στην παραίτηση του κ. Σταυρόπουλου και ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν το έκανε δεκτό.

Ο κ. Σταυρόπουλος, έχει υποβάλλει την παραίτησή του, υποστηρίζοντας πως με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλοιώσει τη σύνθεση της ΑΔΑΕ. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Σταυρόπουλου, «η κυβέρνηση, θέλοντας να αλλοιώσει τη σύνθεσή της Επιτροπής, αλλά και να την καταστήσει δυσλειτουργική έως πλήρως αδρανή, προχωρεί μονομερώς σε μια άμετρη και άκριτη προσθήκη 5 μελών από μία μόνο Κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ, και 2 ακόμη μελών, εκτός από το ήδη υφιστάμενο μέλος, από άλλη, την Κοινότητα των Ρομά, κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μια ψήφο στην Ολομέλειά της».

Με αιχμή την παραίτηση του προέδρου της ΑΔΑΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τον κ. Τζανακόπουλο να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση των Αρχών των Παρισίων.

 «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και συμπλήρωσε: «Οι Αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της Επιτροπής πρέπει να καθoρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά μέσα από τη νομοθετική διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή