Tα «δεδομένα», τα Θρησκευτικά και το ΣτΕ

Tα «δεδομένα», τα Θρησκευτικά και το ΣτΕ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πρoγραμματιστεί να εκδικαστεί αύριο η αίτηση ακύρωσης υπουργικής απόφασης με θέμα την ύπαρξη ένδειξης του θρησκεύματος στα απολυτήρια των μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Προσέφυγαν η Ενωση Αθεων και μαθητές διά των γονέων τους, που δεν παρακολουθούν το μάθημα των Θρησκευτικών και δεν επιθυμούν να υπάρχει το πεδίο του Θρησκεύματος ούτε ως κενό στο απολυτήριο.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης επειδή το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν είχε καταθέσει φάκελο με τις θέσεις του. Τελικά, κρίνοντας μάλλον και την ανάγκη επίσπευσης της δικασίμου, αφού το σχολικό έτος ολοκληρώνεται σε δύο μήνες, το Συμβούλιο της Επικρατείας όρισε νέα δικάσιμο στις 10 Μαΐου.

Βεβαίως, η στάση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει καταγραφεί. Σίγουρα οι νομικές υπηρεσίες του μπορούν να επικαλεστούν κάποιους λόγους (τεχνικούς ή άλλους), για τους οποίους δεν ήταν δυνατό να κατατεθεί φάκελος με τις απόψεις του υπουργείου. Και δεν αποκλείεται να έχουν εν μέρει δίκαιο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να ακυρώσει τις αμιγώς πολιτικές ευθύνες για την παρελκυστική πολιτική του υπουργείου υπό τον κίνδυνο να βρεθεί «εκτεθειμένο», στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Στο συμπέρασμα αυτό, εξάλλου, έχει καταλήξει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση Grzelak κατά Πολωνίας: και μόνον η ύπαρξη στο απολυτήριο των μαθητών πεδίου για την αναγραφή του θρησκεύματος, έστω και αν αυτό μένει κενό, προσβάλλει και δίνει έδαφος για διακρίσεις.

Η ανάδειξη του θέματος από τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, νομικό εκπρόσωπο της Ενωσης Αθέων και των μαθητών, αποτελεί, κατά την άποψή μου, ουσιαστική πολιτική πράξη. Στο πεδίο αυτό πρέπει να κρίνονται κόμματα και πρόσωπα –ο κ. Σωτηρόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι– και όχι στις ανούσιες, επικοινωνιακές φλυαρίες.

Η στάση του υπουργείου Παιδείας είναι πολιτική, καθώς είναι υποχρεωμένο να διασφαλίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μάλλον έχει φόρτο εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή