Η Ιταλία παραμένει ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

Η Ιταλία παραμένει ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, καθώς αναγκάζεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη και προς τα πάνω τις προβλέψεις για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019. Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης που εξετάζει η Ρώμη δεν επαρκούν για να επαναφέρουν την οικονομία σε δυναμική τροχιά.

Είναι σαν να «προσπαθείς να σκοτώσεις ένα τέρας με νεροπίστολο», σχολίασε ο Βινζένσο Λονγκ, αναλυτής της IG Markets στο Μιλάνο. Πηγές του πρακτορείου Bloomberg αποκαλύπτουν πως το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας πρόκειται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας από το 1% στο 0,1% για το τρέχον έτος. Είναι μια μεγάλη αρνητική αναθεώρηση που αντανακλά τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία ύστερα από την τεχνητή ύφεση που ξέσπασε το β΄ εξάμηνο του 2018. Η Ρώμη εξετάζει, παράλληλα, να αναθεωρήσει προς τα άνω τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,3% με 2,4% από το 2,04% που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά μια διαμάχη ολόκληρων μηνών. Με αυτά τα δεδομένα δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα του κυβερνητικού συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά να δαμάσουν το υπέρογκο δημόσιο χρέος της υπ’ αριθμόν 3 οικονομίας στην Ευρωζώνη. Σε ποσοστιαίους όρους, το χρέος της Ιταλίας ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ και υπολογίζεται περίπου στα 2,3 τρισ. ευρώ.

Το νέο πακέτο στήριξης που εξετάζει η Ρώμη περιλαμβάνει 60 μέτρα που, όμως, δεν θα μπορέσουν να βγάλουν την οικονομία από τη στασιμότητα ή ακόμη και μια παρατεταμένη ύφεση, προειδοποιούν αναλυτές. Σε ένα 64σέλιδο κείμενο, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει, μεταξύ άλλων, κίνητρα 100 εκατ. ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας και φοροαπαλλαγές στις εταιρείες που επενδύουν σε νέο εξοπλισμό. Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τη δημιουργία ταμείου για την αποζημίωση των αποταμιευτών που έχασαν χρήματα στην τελευταία τραπεζική κρίση. Φήμες θέλουν το προαναφερόμενο ταμείο να αποτελεί πεδίο διαμάχης στους κύκλους της κυβέρνησης, με κίνδυνο να υποβάλει την παραίτησή του ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία. Η Ρώμη εξετάζει, επίσης, την επιτάχυνση πωλήσεων ακινήτων από τις δημοτικές αρχές για να επιτευχθεί ο στόχος άντλησης 18 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Οικονομικοί αναλυτές αλλά και η Ενωση Βιομηχάνων στην Ιταλίας τονίζουν πως η οικονομία χρειάζεται ένα «μπαζούκα» μέτρων στήριξης, ενώ αυτά που εξετάζει η Ρώμη είναι απολύτως ανεπαρκή.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο ΟΟΣΑ τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ματαιώσει τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και να τα επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα, κάτι που απέκλεισε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά και ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι. Οι νέες προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να δημοσιευθούν στις 10 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή