Μετωπική για Πετσίτη, δάνεια

Μετωπική για Πετσίτη, δάνεια

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τοξικό πεδίο της σκανδαλολογίας μεταφέρεται το κέντρο βάρους της πολιτικής ζωής της χώρας, με την κυβέρνηση να απαντά στην «υπόθεση Πετσίτη», που δημιουργεί σύννεφα πάνω από το Μαξίμου και χτυπάει το κρίσιμο ενόψει εκλογών «ηθικό πλεονέκτημα», σηκώνοντας το θέμα των λεγόμενων «θαλασσοδανείων» των κομμάτων, δηλαδή τις κρατικές επιχορηγήσεις που έμπαιναν στα κομματικά ταμεία τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Ηρώδου Αττικού από την πρώτη στιγμή επέλεξαν για το συγκεκριμένο θέμα του πρώην συνεργάτη του κ. Παππά τη στρατηγική πως «η υπόθεση Πετσίτη είναι μη θέμα». Αυτό διεμήνυσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος από το βήμα της Βουλής μίλησε για προσπάθεια «πολιτικού αντιπερισπασμού» της Ν.Δ., ώστε να καλύψει τα δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ που έχει λάβει και τις διώξεις που προανήγγειλε η εισαγγελία. Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε δε και στην εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοφία Ζαχαράκη, κατηγορώντας την πως απέφυγε να σχολιάσει τα δάνεια της Ν.Δ., καυτηριάζοντας τη φράση της «γαλάζιας» εκπροσώπου πως «η Ν.Δ. διαχειρίζεται με σύνεση τα οικονομικά της».

Αν με την αξιωματική αντιπολίτευση η αντιπαράθεση έμεινε σε αυτό το «χαμηλό» επίπεδο που προαναφέρθηκε, με το ΚΙΝΑΛ είχε χαρακτήρα πολεμικής σύρραξης. Η Χαριλάου Τρικούπη με εκτενή ανακοίνωσή της επιτέθηκε σφοδρώς στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως το ΠΑΣΟΚ με 44% εκλογικό ποσοστό έλαβε δάνεια 115 εκατ., δηλαδή περίπου 2,5 φορές το ποσοστό του. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4,5% πήρε δάνεια 10 εκατ., δηλαδή επίσης 2,5 φορές το ποσοστό του. Από τα παραπάνω η Χαριλάου Τρικούπη διερωτάται «γιατί είναι υπερβολικός ο δανεισμός του ΠΑΣΟΚ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι και κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για κυνισμό, λέγοντας πως τα μεγάλα ποσοστά τού έδιναν το δικαίωμα αντίστοιχα για μεγάλα ποσά δανεισμού. Η ανακοίνωση κατηγορεί εμμέσως αλλά σαφώς το ΠΑΣΟΚ για κακοδιαχείριση, υπογραμμίζοντας πως παρά την αυξημένη χρηματοδότηση έπαιρνε και δάνεια, στα οποία μάλιστα αποδείχθηκε «κακοπληρωτής». Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως «αυτό ακριβώς έρχεται να ερευνήσει και η Δικαιοσύνη με τις ποινικές διώξεις».

«Απόλυτη διαφάνεια»

Την ίδια ώρα, όσον αφoρά την υπόθεση Πετσίτη, η πλειοψηφία αποδέχθηκε στη Βουλή το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να κληθεί προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εισαγγελέας κ. Ζαΐρη. «Επειδή είναι προεκλογική περίοδος, επειδή πλέον υπάρχει μια απίστευτη νοσηρότητα στην πολιτική ζωή και επειδή δεν μπορεί να λέγονται αυτά τα πράγματα χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις, γιατί αυτά αρρωσταίνουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων που τα παρακολουθούν και επειδή, είτε είναι σκάνδαλο είτε είναι συμψηφισμός σκανδάλων, πρέπει αυτά με απόλυτη διαφάνεια να διερευνηθούν, ενώ συναινώ να έρθει η κ. Ζαΐρη», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, προσθέτοντας ότι συναινεί και στο να προσέλθει και ο υπάλληλος που φέρεται να παραιτήθηκε με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Πετσίτη.

Υπενθυμίζεται πως βάσει εγγράφων που έφερε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος newsbomb.gr, ο κ. Πετσίτης εκπροσωπούσε φορολογικά τους Κύπριους δικηγόρους των offshores του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ο κ. Παππάς απαντώντας στους εν λόγω ισχυρισμούς σημείωσε πως ο κ. Πετσίτης συνεργάστηκε με το Μαξίμου «στις δεύτερες εκλογές του 2015» και αρχές 2016 πέρασε «στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε εταιρείες με τις οποίες η κυβέρνηση είχε μπει σε τροχιά σύγκρουσης». Η «υπόθεση Πετσίτη» θα συνεχιστεί στη Βουλή, καθώς όπως ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου, ημερομηνία για την ακρόαση της κ. Ζαΐρη θα αναζητηθεί από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, καθώς την προσεχή εβδομάδα η πρόεδρος της Επιτροπής θα απουσιάζει. «Για το θέμα Πετσίτη θα το πιείτε μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι», σχολίασε ο κ. Ιω. Τραγάκης, απαντώντας στην κυβερνητική προσπάθεια να υποβαθμιστεί η όλη υπόθεση μεταξύ άλλων και ως «fake news».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή