Ιαπωνικό διαστημόπλοιο «βομβάρδισε» αστεροειδή για να συλλέξει δείγματα

Ιαπωνικό διαστημόπλοιο «βομβάρδισε» αστεροειδή για να συλλέξει δείγματα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιαπωνικό διαστημόπλοιο «ανατίναξε» αστεροειδή, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 187 μέτρων από τη Γη, σε μία προσπάθεια να συλλέξει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να ανακαλύψει την αρχή της ζωής στον πλανήτη.

Το Hayabusa 2 απελευθέρωσε τον μηχανισμό καθώς αιωρείτο πάνω από τον αστεροειδή σε ύψος 500 μέτρων, σύμφωνα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa).

Η κωνική «βόμβα», όπως αναφέρει το άρθρο του Guardian, ήταν γεμισμένη με πυρίτιδα και ήταν προγραμματισμένη να εκραγεί 40 λεπτά με την τοποθέτηση της, δημιουργώντας έναν κρατήρα στην επιφάνεια του αστεροειδή.

Ιαπωνικό διαστημόπλοιο «βομβάρδισε» αστεροειδή για να συλλέξει δείγματα-1

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε η Jaxa, η οποία απεικονίζει τη στιγμή που το διαστημόπλοιο απελευθερώνει τη «βόμβα». (JAXA via AP)

Καθώς το ιαπωνικό διαστημόπλοιο απομακρυνόταν από τον αστεροειδή, ώστε να αποφύγει την σύγκρουση, έκανε προσπάθεια να μαγνητοσκοπήσει την έκρηξη.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η κάμερα κατάφερε να μεταδώσει εικόνα, επιτρέποντας έτσι στην Jaxa να επιβεβαιώσει ότι η αποστολή ήταν επιτυχής.

Το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στην επιφάνεια του αστεροειδή για να συλλέξει «φρέσκα» δείγματα από το εσωτερικό του, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί σε ηλιακή ή διαστημική ακτινοβολία.

Αν η επιχείρηση επιτύχει, θα είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημόπλοιο θα καταφέρει να συλλέξει τέτοιου είδους δείγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή