Μεταμόρφωση της ερήμου σε όαση αγροτικής παραγωγής

Μεταμόρφωση της ερήμου σε όαση αγροτικής παραγωγής

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εσωτερικό της Ισπανίας, ανάμεσα στις πόλεις Γρανάδα και Μούρθια, βρίσκεται ένα από τα πιο ξηρά μέρη της Ευρώπης, που διαβρώνεται συνεχώς. Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα δάση εξαφανίζονται με εκθετικό βαθμό και οι αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους και να αναζητήσουν εργασία στις πόλεις. Ενα οικολογικό επιχειρηματικό κίνημα, ονόματι Alvelal, φιλοδοξεί να αντιστρέψει την υποβάθμιση του εδάφους, μεταμορφώνοντας την ερημική περιοχή σε όαση αγροτικής παραγωγής και βιοποικιλίας. Το όραμα της πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες Ισπανοί επιχειρηματίες, διεθνείς επενδυτές και περιβαλλοντικοί οργανισμοί, βασίζεται στη φύτευση 50.000 επιλεγμένων δένδρων αλλά και σε ένα ολιστικό πρόγραμμα αποκατάστασης, αναγεννητικής γεωργίας χάρη στις νέες τεχνολογίες, και βιώσιμης κτηνοτροφίας. Αν πετύχει, το πιλοτικό πρόγραμμα θα αποτελέσει πυξίδα για μελλοντικές προσπάθειες αντιστροφής της καταστροφής που προκαλεί στο έδαφος η κλιματική αλλαγή και η ανεύθυνη ανάπτυξη.

Χρειάζεται χρόνος

Η πρωτοβουλία Alvelal βασίζεται σε δύο πρότζεκτ που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στις ερήμους της Αυστραλίας και της Νοτίου Αφρικής με επιτυχία. Κλειδί σε όλες τις προσπάθειες είναι η αναδάσωση ως επιχειρηματική διαδικασία, καθώς η αποκατάσταση του εδάφους δημιουργεί εκατοντάδες ευκαιρίες εκμετάλλευσης και προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών που χρηματοδοτούν την ακριβή διαδικασία. Η αναγέννηση του εδάφους απαιτεί αρκετή υπομονή – οι αποδόσεις των επενδύσεων δεν είναι γρήγορες και υπολογίζεται πως θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2035 για να επιφέρει το Alvelal απτά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ήδη πως ο αντίκτυπος της αναδάσωσης θα είναι τεράστιος. «Το έργο που πραγματοποιείται στην Ισπανία, αν ολοκληρωθεί σωστά, θα μπορούσε μέχρι και να αλλάξει το τοπικό κλίμα και να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή στην περιοχή», αναφέρει ο Τιμ Κριστόφερσεν, επικεφαλής του τμήματος κλίματος της επιτροπής του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή