Ο ΠΟΕ δικαίωσε τη Ρωσία στη διαμάχη με το Κίεβο για το «μπλόκο» στα ουκρανικά προϊόντα

Ο ΠΟΕ δικαίωσε τη Ρωσία στη διαμάχη με το Κίεβο για το «μπλόκο» στα ουκρανικά προϊόντα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία κέρδισε τη διαμάχη με την Ουκρανία, η οποία είχε προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και αφορούσε στους περιορισμούς που επέβαλε η Μόσχα στη διαμετακόμιση των ουκρανικών αγαθών από την ρωσική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο είχε αμφισβητήσει την πολιτική απαγόρευσης που επέβαλε η Μόσχα το 2016, η οποία ουσιαστικά «μπλόκαρε» το πέρασμα των ουκρανικών αγαθών στις αγορές της Κεντρικής Ασίας.

Ειδικότερα, ο ΠΟΕ εξέτασε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και τάχθηκε υπέρ της θέσης της Ρωσίας ότι η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία την περίοδο 2014-2015 αποτελούσε σημαντική απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Επομένως, δεν αναγνώρισε ως παραβίαση των κανονισμών εμπορίου την επιβολή του μέτρου περιορισμών στη διέλευση εμπορευμάτων της Ουκρανίας από το ρωσικό έδαφος. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, η επιτροπή του ΠΟΕ έβγαλε για πρώτη φορά ετυμηγορία επί του δικαιώματος «εθνικής ασφάλειας» ώστε να εξαιρεθεί κάποιος από τους κανόνες παγκόσμιου εμπορίου. Σημειώνεται δε ότι επί της απόφασης του ΠΟΕ μπορεί να ασκηθεί έφεση.  Από την πλευρά της, η επιτροπή επιβεβαίωσε το δικαίωμα του ΠΟΕ να επανεξετάζει διεκδικήσεις και αξιώσεις επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Η εν λόγω απόφαση μπορεί, μάλιστα, να αποτέλεσει πρόδρομο στήριξης των παγκόσμιων τιμολογίων αυτοκινήτων που μπορεί να επιβληθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. 

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή