Θαυμάσιο katsikaki!

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «θαυμάσια Μήλος», το ελληνικό νησί που «ξεχειλίζει φρέσκες γεύσεις», έγραφε το πρόσφατο, εκτενέστατο και σαφέστατα αποθεωτικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και, διαβάζοντάς το, είχα την αίσθηση ότι η δημοσιογράφος είχε ακόμη στον ουρανίσκο της τη νοστιμιά από το katsikaki στη λαδόκολλα, τα ντόπια τυριά, το σπιτικό ψωμί και το τοπικό λευκό κρασί που δοκίμασε μεταξύ πολλών άλλων προϊόντων της μηλαίικης κουζίνας. Τρεις ημέρες έμεινε στο νησί και έφυγε καταγοητευμένη.

H αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείς να δοκιμάζεις μοναδικές γεύσεις καθισμένη σε ένα τραπέζι πλάι στο κύμα, να πληρώνεις λογαριασμό 10 ευρώ το άτομο και να σε κερνάνε και τσίπουρα, όπως αναφέρει η αρθρογράφος.

Τα χρυσά χρόνια του τουρισμού, με τα συνεχόμενα ρεκόρ σε αφίξεις, το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου είναι αυξημένο και κατά καιρούς έχουμε δει πολλά αφιερώματα που εξυμνούν την ελληνική γαστρονομική σκηνή, την κουζίνα των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Ιονίου, της Κρήτης.

Φαίνεται ότι το ξένο κοινό έχει αρχίσει να αποκτάει μεγαλύτερη οικειότητα με την ελληνική κουζίνα. Ασχολούνται με αυτήν όχι μόνον έντυπα και εκπομπές, αλλά και σεφ του εξωτερικού, οι οποίοι συχνά πειράζουν παραδοσιακές συνταγές για να παρουσιάσουν κάτι καινούργιο που να φέρει και τη δική τους σφραγίδα. Ακόμη και το γεγονός ότι μια Ελληνίδα με ένα αρκετά ελληνικό μενού, που περιλάμβανε αρνίσια παϊδάκια, πουρέ τραχανά και μπαγκλαβά για επιδόρπιο, αναδείχθηκε νικήτρια του ριάλιτι μαγειρικής «MasterChef» της Βρετανίας, μιας χώρας που έχει «χωνέψει» πολλές εθνικές κουζίνες με επιρροή μεγαλύτερη από την ελληνική, είναι ενδεικτικό ότι η δημοφιλία της έχει ανέβει αρκετά στο εξωτερικό.

Ευπρόσδεκτα όλα τα καλά δημοσιεύματα, ακόμη και αυτά που έχουν δόση υπερβολής, αλλά αυτό ας μείνει εντός των συνόρων. Η γαστρονομική σκηνή μας έχει ανάγκη από προβολή, κυρίως, από ευκαιρίες να δείξει ένα καινούργιο πρόσωπο μακριά από τα γνωστά στερεότυπα. Οσο τα φώτα πέφτουν όλο και πιο έντονα πάνω της όμως, τόσο μεγαλώνει και η ευθύνη. Δύσκολα χτίζεις ένα ελκυστικό προφίλ, πολύ εύκολα το γκρεμίζεις. Ας το έχουν υπόψη τους όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ελληνική κουζίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή