Πώς να θυμόμαστε χωρίς να κολλάμε στο παρελθόν

Πώς να θυμόμαστε χωρίς να κολλάμε στο παρελθόν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΪΡΗΣ

Παγωμένος χρόνος

εκδ. Θερμαϊκός, σελ. 112

Πολιτικό δοκίμιο χαρακτηρίζει το βιβλίο του «Παγωμένος χρόνος» ο Αντώνης Ζαΐρης, ένα σύντομο πόνημα χωρίς έκταση αλλά με βάθος και, κυρίως, με συναίσθημα που δεν υπονομεύει ωστόσο την ορθολογιστική επιχειρηματολογία του συγγραφέα. Ως αναγνώστης περισσότερο θα το έβλεπα ως μια απόπειρα στοχασμού, υπαρξιακή αναζήτηση νοήματος σε έναν κόσμο που δείχνει να έχει απολέσει την ισορροπία του, παρά πολιτική θεωρία με τη στενή έννοια του όρου. Στην πραγματικότητα, με οικονομία, νηφαλιότητα αλλά και με μια ανάγκη να εκφραστεί μια αγωνία για το πού βρισκόμαστε και προς τα πού θα πορευθούμε, ο συγγραφέας απλώνεται στα πεδία ενός ευέλικτου, βαθιά ανθρώπινου στοχαστικού λόγου, ο οποίος ενίοτε λαμβάνει και προσωπικό χαρακτήρα, ιδίως στο κλείσιμο του βιβλίου: αυτό που μοιάζει με νοσταλγία για τα παιδικά χρόνια, στο βάθος έχω την αίσθηση ότι είναι νοσταλγία όχι για εκείνον τον κόσμο ακριβώς που έφυγε ανεπιστρεπτί (και ο οποίος ανήκει ακριβώς εκεί: στο ανεπιστρεπτί) αλλά για μια κάποια αίσθηση ισορροπίας, έστω και εύθραυστης, ευάλωτης.

Ο παγωμένος χρόνος του τίτλου μοιάζει να υπονοεί αυτό ακριβώς: πώς θα γίνει να θυμόμαστε για να προχωρήσουμε χωρίς να κολλάμε στο παρελθόν. Πώς θα γίνει να ξεφύγουμε, ως κοινωνία, ως κουλτούρα, από αυτό το τέλμα που είναι ο παγωμένος χρόνος, συνθήκη που υπερβαίνει το πολιτικό και διαχέεται στη βαθιά συλλογική ψυχολογία: τίποτα να μη θέλουμε να αλλάξει από έναν φόβο που μας έχει παραλύσει.

Παρουσιάζει πάντοτε ενδιαφέρον όταν ένας αμιγώς πολιτικός και οικονομικός επιστήμων, με πείρα στη δημόσια και ιδιωτική διοίκηση, και εμπειρία διδασκαλίας σε ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, παρεκκλίνει δημιουργικά, αποπειράται ένα cross over, εξακτινώνοντας τη σκέψη και τον προβληματισμό του σε πεδία που εμπίπτουν στο ευρύ φάσμα των ανθρωπιστικών σπουδών, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτό το καταφέρνει υπηρετώντας με τόλμη έναν προσωπικό τόνο στη γραφή του.

Βιβλιογραφία

Ο Αντώνης Ζαΐρης, αρθρογράφος στην οικονομική «Κ», έχει βέβαια στο ενεργητικό του και άλλα βιβλία: «Για ένα νέο Δημοκρατικό πρότυπο» (εκδ. Κριτική), «Ποια ανάπτυξη;» (εκδ. Σιδέρη), που συνέγραψε μαζί με τον επίσης πολιτικό και οικονομικό επιστήμονα Γιώργο Σταμάτη, καθώς επίσης και την ποιητική συλλογή «Ανήσυχη περιπλάνηση» (εκδ. Γαβριηλίδης). Αυτό το τελευταίο θα έπρεπε κανονικά να μας πονηρέψει. Διότι ανήσυχη περιπλάνηση είναι και ο «Παγωμένος χρόνος».

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν οι: Aννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, οικονομολόγος – νομικός – βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Δίελλας, δρ Παντείου Πανεπιστημίου, Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας – αρθρογράφος «Καθημερινής» και Δημήτρης Κατσούλης, νομικός – τ. δήμαρχος Αυλώνος Ευβοίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή