Μερική αναδίπλωση του ΥΠΟΙΚ στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Μερική αναδίπλωση του ΥΠΟΙΚ στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό επανεκτίμηση φαίνεται να βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, παρά μόνο ένα μικρό μέρος αυτών, ενώ στελέχη του επιχειρούν να υποβαθμίσουν την κριτική στο νομοσχέδιο, προσπαθώντας να της προσδώσουν πολιτικά κίνητρα.

Την Παρασκευή, λοιπόν, συνέβη το εξής παράδοξο: το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το επίμαχο σχέδιο νόμου (για την ασιατική τράπεζα επενδύσεων), χωρίς όμως το κεφάλαιο περί αιγιαλού που παρουσιάστηκε στα μέσα της εβδομάδας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι οι προωθούμενες τροποποιήσεις εμφανίζονται στην αιτιολογική έκθεση, στις τροποποιούμενες διατάξεις κλπ, αλλά όχι… στον κορμό του νομοθετήματος.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν χθες ότι θα αποσυρθεί η μια εκ των δύο ρυθμίσεων, αυτή που αφορά στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων μετά το καλοκαίρι του 2011. Δεν υπάρχει όμως πρόθεση για να αποσυρθεί η κύρια ρύθμιση, που αφορά τις παρανομίες που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι το υπουργείο επιχειρεί να εμφανίσει την κριτική στο σχέδιο νόμου από τον Τύπο (όπως η Καθημερινή, που αποκάλυψε προχθές το σύνολο των ρυθμίσεων που παρουσιάστηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ) ως προσπάθεια… υποκινούμενη πολιτικά, με σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση.

«Είναι προφανές ότι η προσπάθεια των δημοσιευμάτων, διασύνδεσης του παρόντος σχεδίου με τον νόμο του 2014, που δικαιολογημένα ξεσήκωσε τη γενική κατακραυγή, αλλού στοχεύει», αναφέρει «διαρροή» του υπουργείου.

Η «διαρροή» βέβαια εστιάζει στα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου (τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο ρεπορτάζ της Καθημερινής), αλλά αποφεύγει να μιλήσει για τις διατάξεις που θα δικαιώσουν για πάντα κάθε είδους καταπατητές των αιγιαλών και των παραλιών.

«Το σχέδιο νόμου αναφέρεται σε όποιες δραστηριότητες δημόσιες, κοινωφελείς (βιολογικοί καθαρισμοί, αφαλατώσεις), δημοτικές, προστασίας και εκτάκτων αναγκών, άρσης επικινδυνότητας, εθνικής άμυνας, ιδιωτικές, είναι εκ της φύσης τους δεδομένο ότι δεν μπορούν να ασκηθούν χωρίς πρόσβαση στον αιγιαλό, όπως ναυταθλητικές, λιμενικές, αλιευτικές, ναυπηγοεπισκευαστικές, ενεργειακές – ΑΠΕ. Και αυτές μόνο κατόπιν των αναγκαίων αδειοδοτήσεων με αυστηρότατες προϋποθέσεις και λήψη μέτρων», λέει το υπουργείο, χωρίς βέβαια να αναφέρει λέξεις όπως «αυθαίρετο» ή «νομιμοποίηση» και παραλείποντας να συμπληρώσει ότι οι επίμαχες διατάξεις εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, ήρθε την Παρασκευή από τον τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας για τα περιβαλλοντικά. Ο Κώστας Σκρέκας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και έργων. «Η υποκρισία της Κυβέρνησης δεν έχει όρια: Ενώ μετά την τραγωδία στο Μάτι, σε μια προσπάθεια να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες, παρίσταναν τους άτεγκτους με όσους έχουν χτίσει αυθαίρετα, έφτασαν στο σημείο σήμερα να δρομολογούν μαζικές νομιμοποιήσεις. Τόσο ενδιαφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών», αναφέρει . Πάντως η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να προτίθεται να καταψηφίσει τις επίμαχες διατάξεις, καθώς ανάλογες είχαν προωθηθεί ανεπιτυχώς το 2014.

Η πρώτη μη πολιτική αντίδραση ήρθε από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία και να εμποδίσει την κατάθεση του σχεδίου νόμου. «Το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό ανοίγει διάπλατα την πόρτα για μαζική νομιμοποίηση κάθε είδους παρανομίας, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, με το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών:

• Επιτρέπει την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων στην παράκτια ζώνη. Νομιμοποίηση η οποία μάλιστα θα γίνεται με μια απλή υπουργική απόφαση.

• Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

• Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.

• Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο.

Το WWF Ελλάς καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την απόσυρση του νομοσχεδίου και το Υπουργείο Οικονομικών να μην καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή», καταλήγει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή