Η Κρήτη μετρά τις πληγές της από τις σφοδρές βροχοπτώσεις (βίντεο)

Η Κρήτη μετρά τις πληγές της από τις σφοδρές βροχοπτώσεις (βίντεο)

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε για μία ακόμα φορά η Κρήτη με τα περισσότερα προβλήματα να έχουν καταγραφεί στη νότια και ανατολική πλευρά του νησιού.

Από τη χθεσινή νεροποντή κινδύνευσαν 23 άνθρωποι οι οποίοι σώθηκαν με παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Δρόμοι πλημμύρισαν, ζώα πνίγηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ επιστρατεύτηκαν ακόμη και βάρκες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου έχουν γίνει κατολισθήσεις.

Στον δήμο Γόρτυνας «φούσκωσε» ο Γεροπόταμος και παρέσυρε αρκετά πρόβατα τα οποία πνίγηκαν, ενώ στο δήμο Βιάννου παρασύρθηκαν δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

Η Κρήτη μετρά τις πληγές της από τις σφοδρές βροχοπτώσεις (βίντεο)-1

Η στάθμη του νερού στο Μακρύ Γιαλό ανέβηκε τόσο, ώστε οι δρόμοι θύμιζαν… Βενετία και το νερό έφτανε μέχρι το γόνατο.

Στον Καλαμοκανιά Μακρύ Γιαλού σπίτια πλημμύρισαν, και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, υπό το φόβο … για χειρότερα.

Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, από όπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για την μοναδική επιχείρηση απεγκλωβισμού στη συγκεκριμένη περιοχή που «δοκιμάστηκε» από την κακοκαιρία.

Αποκαλυπτικό είναι το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έζησαν οι κάτοικοι της Σητείας εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Στα νότια του νομού Ηρακλείου, ο ποταμός Αναποδάρης υπερχείλισε και μετά το Δεμάτι η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο από Καβούσι προς Σητεία μετά τον Πλάτανο όπως και στο δρόμο Ηρακλείου – Μεαράς, χωρίς να έχουν κλείσει οι δρόμοι.

Στην Ιεράπετρα, οι καταρρακτώδεις βροχές φούσκωσαν το ποτάμι που περνάει κάτω από την γέφυρα του Μύρτου. Πρόκειται για μία μνημειακή παλιά γέφυρας, η οποία φτιάχτηκε το 1924.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν καθώς όπως αναφέρουν, οι πρόχειρες κατασκευές της γέφυρας που επισκευάστηκε πριν από δύο χρόνια έχουν καταστραφεί.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων στο Ηράκλειο, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Ο καιρός σήμερα στην Κρήτη

Βροχερός θα διατηρηθεί και σήμερα, Κυριακή, ο καιρός με ισχυρά φαινόμενα.

Αρχικά, στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα πέσουν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ, ωστόσο, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση και από τα δυτικά.

(Με πληροφορίες από cretapost/cretalive)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή