Πάνω από 100 νέα τμήματα στο μηχανογραφικό

Πάνω από 100 νέα τμήματα στο μηχανογραφικό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κινητοποιήσεις και οξεία κριτική απαντά η ΟΛΜΕ στο ν/σ για τη νέα δομή της Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αλλάζει με την ίδρυση πάνω από 100 νέων τμημάτων στη θέση όσων καταργηθούν. Η ΟΛΜΕ επικρίνει το υπουργείο ότι στο ν/σ δεν γίνεται αναφορά στο πώς θα προκύπτει ο βαθμός του απολυτηρίου λυκείου ούτε στο πώς θα διενεργηθούν οι εξετάσεις για το απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα είναι κρίσιμος για την εισαγωγή στα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης.

Ειδικότερα, το ν/σ «σκούπα» (300 σελίδων) προβλέπει τις εξαγγελθείσες συνενώσεις των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης με την ονομασία «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης», τη συνένωση του πανεπιστημίου με το ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία, την απορρόφηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τη διάσπαση στα δύο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και την απορρόφηση του ενός μέρους από το Πανεπιστήμιο Πατρών και του άλλου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο απορροφά και το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Με τις αλλαγές αυτές θα προκύψουν πάνω από 100 νέα τμήματα στη θέση όσων καταργηθούν. Ηδη χθες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών απέρριψε το σχέδιο απορρόφησης τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ επιβεβαίωσε την απόφασή της για εικοσιτετράωρη απεργία στις 12 Απριλίου και συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες πόλεις. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, με το ν/σ υποβαθμίζονται περαιτέρω η γενική παιδεία και οι εγκύκλιες γνώσεις στην Γ΄ Λυκείου, με τη μείωση της διδασκαλίας βασικών γνωστικών αντικειμένων. «Από το 2016 έχουν παρουσιαστεί οκτώ διαφορετικά σχέδια. Θεωρούμε ότι η γενική παιδεία πρέπει να ολοκληρώνεται στη Γ΄ Λυκείου. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μετατροπή της σε έτος προετοιμασίας για τα ΑΕΙ. Ο μαθητής να ολοκληρώνει τις σπουδές του και να δίνει τις εξετάσεις για αν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε ο πρόεδρός της Νικηφόρος Κωνσταντίνου, ο οποίος προσέθεσε ότι με την εισαγωγή σε τμήματα χαμηλής ζήτησης μόνο με το απολυτήριο λυκείου θα υπάρξει θέμα αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας αφού οι μαθητές θα διαγωνίζονται σε διαφορετικής δυσκολίας θέματα ανά ομάδα σχολείων.

Το ν/σ προβλέπει αλλαγές και στη διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή