«Ωδινεν όρος…» η υπόθεση Novartis

«Ωδινεν όρος…» η υπόθεση Novartis

5' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αρχείο μπαίνει από την Εισαγγελία Διαφθοράς το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης για τη Novartis, αποδυναμώνοντας σημαντικά το κυβερνητικό αφήγημα για το μεγαλύτερο σκάνδαλo όλων των εποχών, καθώς ήδη οι εισαγγελείς έκλεισαν την υπόθεση για τέσσερις από τους δέκα πολιτικούς και απέστειλαν τον φάκελο της δικογραφίας στη Βουλή, προς το παρόν, μόνον για τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας το αίτημα των εισαγγελέων αφορά τη χορήγηση άδειας από το Kοινοβούλιο, προκειμένου να κληθεί σε εξηγήσεις για την κατηγορία της δωροδοκίας, αν και δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς του ή ύποπτης προέλευσης περιουσιακά στοιχεία, αλλά η κατηγορία στηρίζεται σε μαρτυρικές καταθέσεις και άλλα έγγραφα της δικογραφίας, τα οποία αποτέλεσαν τις απαραίτητες ενδείξεις κατά τους εισαγγελείς.

Η διαβίβαση της δικογραφίας για τον Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή δεν σχετίζεται, επ’ ουδενί, όπως υπογράμμιζαν εισαγγελικές πηγές, με άσκηση ποινικής δίωξης, αφού πρώτα θα παράσχει ο πρώην υπουργός εξηγήσεις και στη συνέχεια θα κριθεί αν έχει πείσει ή όχι.

Από τη χθεσινή εξέλιξη για την υπόθεση της Novartis σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πέραν του ότι ο φάκελος κλείνει για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό, τον Παναγιώτη Πικραμμένο, πρώην πρωθυπουργό και τους πρώην υπουργούς Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο, η δικογραφία παραμένει, προς το παρόν, ανοικτή για πέντε ακόμα πολιτικούς: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Γιάννη Στουρνάρα, κεντρικό τραπεζίτη (διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος), τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Αδωνι Γεωργιάδη, αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και πρώην υπουργό και τον Μάριο Σαλμά, πρώην υπουργό.

Για τους πέντε πολιτικούς, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, δεν έχουν προκύψει μέχρι ώρας, στοιχεία για πολιτικό χρήμα ή ύποπτης προέλευσης περιουσίες ή άλλα επιβαρυντικά στοιχεία, γεγονός που οδηγεί τις εισαγγελικές αρχές σε νέα αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τους περισσότερους από αυτούς και μάλιστα πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες εισαγγελικές πηγές, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να θέσει στο αρχείο την υπόθεση για τους περισσότερους από τους πέντε, τουλάχιστον τέσσερις, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των αρχειοθετήσεων για τους πολιτικούς στους οκτώ.

«Ωδινεν όρος…» η υπόθεση Novartis-1

Τμηματικές αρχειοθετήσεις

Ανώτατη εισαγγελική πηγή ανέφερε ότι το νέο κύμα αρχειοθετήσεων για τους πέντε πολιτικούς που η έρευνα μένει προς το παρόν ανοικτή, θα γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς η εισαγγελική αρχή δεν επιθυμεί ενόψει της επικείμενης προεκλογικής περιόδου να αφήσει το θέμα ανοικτό, αν δεν προκύψουν στο μεταξύ άλλα επιβαρυντικά στοιχεία. Η νέα αρχειοθέτηση, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις εισαγγελικών πηγών, θα ανεβάσει στο διπλάσιο τον αριθμό των πολιτικών για τους οποίους ο φάκελος θα κλείσει, ενώ σε έρευνα θα μείνει ένας ακόμα, εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος θα κληθεί άμεσα σε εξηγήσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο φάκελος κλείνει οριστικά και αμετάκλητα για όποιον η Εισαγγελία Διαφθοράς εκδώσει απαλλακτική διάταξη, όπως στην προκειμένη περίπτωση για τους τέσσερις, και δεν προβλέπεται καμία απολύτως διαδικασία δικαστικού επανελέγχου της υπόθεσης, ή τυχόν διαφωνίας με την απόφαση των εισαγγελέων Διαφθοράς. Με άλλα λόγια, η αρχειοθέτηση είναι «μια και έξω».

Διαχείριση ήττας

Πάντως, δικαστικές πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, μετά τις χθεσινοβραδινές διαδικασίες, εκτιμούσαν πως η τμηματική αρχειοθέτηση αποτελεί διαχείριση της ήττας στην υπόθεση, τόσο από πολιτικής όσο και από δικαστικής πλευράς, καθώς τελικώς δεν προέκυψαν στοιχεία για πολιτικό χρήμα και για εμπλοκή πολιτικών σε δωροληψίες και σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Ωστόσο, η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή μόνον για τον Ανδρέα Λοβέρδο, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει ήδη πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις τόσο του ίδιου όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς τα στοιχεία που στηρίζουν το εισαγγελικό αίτημα για παροχή εξηγήσεων εμφανίζονται εξαιρετικά αδύναμα και πάντως όχι δεμένα.

Διεργασίες και προβληματισμοί για την ανυπαρξία στοιχείων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για την ουσία της υπόθεσης, που βάλλεται από την πρώτη στιγμή από εμπλεκόμενους πολιτικούς και την αντιπολίτευση, το περιεχόμενο των απαλλακτικών διατάξεων που έχουν εκδώσει οι εισαγγελείς Διαφθοράς (με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη) για τους τέσσερις πολιτικούς για τους οποίους η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Και τούτο διότι, όπως ανέφερε δικαστική πηγή με γνώση των εξελίξεων της υπόθεσης, στις διατάξεις αυτές οι ίδιοι οι εισαγγελείς αποδομούν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που τους είχαν κατονομάσει χωρίς στοιχεία.

Πάνω από ένα χρόνο, από τότε που η δικογραφία της Novartis έφθασε στη Δικαιοσύνη από τη Βουλή και τώρα ξαναγυρίζει πίσω, έστω και για έναν από τους δέκα πολιτικούς, οι διεργασίες και οι προβληματισμοί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ήταν «στο κόκκινο». Η ανυπαρξία στοιχείων για διακίνηση πολιτικού χρήματος, όπως για παράδειγμα ευρημάτων σε λογαριασμούς πολιτικών ή στενών τους συγγενών ή περιουσιακά στοιχεία ύποπτης προέλευσης, δυσκόλεψε από την αρχή τις έρευνες, ενώ το κλιμάκιο των εισαγγελέων Διαφθοράς δέχθηκε εντονότατες επικρίσεις για χειρισμούς και κινήσεις, όταν η σχετική δικογραφία έφθασε στη Βουλή για δέκα πολιτικούς, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κεντρικός τραπεζίτης και ο επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα μοναδικά στοιχεία για την εμπλοκή των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis ήταν και παραμένουν –κατά βάση– οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και ενός ακόμη μάρτυρα που κατέθεσε στοιχεία και έγγραφα για τη χρονική περίοδο Λοβέρδου – Αδ. Γεωργιάδη για την τιμολόγηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της Novartis. Το εισαγγελικό εγχείρημα ενίσχυσαν έγγραφα, όπως συμβάσεις διαφημιστικών εταιρειών ή εταιρειών επικοινωνίας με τη Novartis ή το υπουργείο Υγείας, εσωτερικές ενημερώσεις του φαρμακευτικού κολοσσού και βασικά το πόρισμα του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων με την προεδρία της Μαρίας Παπασπύρου, γενικής διευθύντριας Δημόσιας Διοίκησης, που εξέτασε την πορεία συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και τα της τιμολόγησής τους.

«Ωδινεν όρος…» η υπόθεση Novartis-2

Πάντως, χθες, έως αργά το απόγευμα οι εισαγγελικές αρχές προετοίμαζαν την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης φάσης της έρευνάς τους, με την επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, να ενημερώνει τελικά επί δύο περίπου ώρες, από τις τέσσερις το απόγευμα έως τις έξι, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παραδίδοντας και το αίτημά τους για διαβίβαση στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να σταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε περίπου 30 άτομα που μετείχαν κατά καιρούς σε επιτροπές του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Οι κλήσεις αναμένεται να σταλούν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, που φέρει το βάρος των χειρισμών της υπόθεσης, ενώ η συνέχιση ή μη της θητείας για την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, θα απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στις 22 Απριλίου, καθώς λήγει άμεσα η θητεία της. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απέστειλε χθες στον Αρειο Πάγο το σχετικό ερώτημα για την επιλογή του επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με τα ενδεχόμενα να είναι δύο: Ή θα παραταθεί η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη ή θα ορισθεί άλλος εισαγγελικός λειτουργός. Πάντως, η εισαγγελέας Διαφθοράς που ανέλαβε τα ηνία της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας πριν από δύο χρόνια, όταν αιφνιδίως παραιτήθηκε η προκάτοχός της Ελένη Ράικου καταγγέλλοντας αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της, επιθυμεί να ολοκληρώσει το έργο της.

Ανακοίνωση Καλογήρου

Οσον αφορά τις χθεσινές εξελίξεις στην υπόθεση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου με σκληρή ανακοίνωσή του στρέφεται κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τα για επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν κανένα δικαίωμα», αναφέρει ο υπουργός, «να εμπλέκουν, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διασωθούν από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις ποινικών υποθέσεων (Novartis, θαλασσοδάνεια κ.ά.), τους θεσμούς της Δικαιοσύνης, διασπείροντας ηθικούς πανικούς και προκαλώντας μια κατευθυνόμενη, γενικευμένη αίσθηση απαξίωσής τους τέτοια, που να καθίσταται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή