«Eυέλικτη» παράταση του Brexit προτείνει ο Tουσκ

«Eυέλικτη» παράταση του Brexit προτείνει ο Tουσκ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες για την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.

Όπως σημειώνει ο Ντ. Τουσκ, αναφορικά με το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι για εκ νέου σύντομη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «οι βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων, μας δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου». Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι πρέπει να συζητηθεί μια «εναλλακτική, μακρύτερη παράταση», μέχρι και ένα έτος, η οποία θα είναι «ευέλικτη» και επομένως το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να βγει από την ΕΕ, μόλις επικυρωθεί η συμφωνία. 

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι θα αποφευχθούν με αυτόν τον τρόπο οι συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας του Brexit και οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής, ενώ σε περίπτωση αδιεξόδου, το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία αποχώρησης.

Επιπλέον, ως όρους για την χορήγηση παράτασης, ο Ντ. Τουσκ θέτει τη μη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, καμία διαπραγμάτευση για το μέλλον, εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής της Πολιτικής Δήλωσης, καθώς και τη δέσμευση του Ην. Βασιλείου ότι θα διατηρήσει «την ειλικρινή συνεργασία του και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως αποχωρούντος κράτους μέλους». 

Οι παραπάνω βασικές κατευθύνσεις βρίσκονται ήδη και στο προσχέδιο των αυριανών συμπερασμάτων, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο. Το εν λόγω προσχέδιο, σημειώνει την πρόταση του Ντ. Τουσκ για μακρύτερη παράταση, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς αυτό αναμένεται να αποφασιστεί από τους ηγέτες στην αυριανή συνεδρίαση. Ωστόσο, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπογραμμίζεται, ότι στην περίπτωση που το Ην. Βασίλειο είναι ακόμα εντός ΕΕ στις 23 Μαΐου, θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, διαφορετικά θα αποχωρήσει την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα, τέλος, με την επιστολή του Ντ. Τουσκ στους ηγέτες, η ΕΕ πρέπει να κάνει «ό,τι είναι δυνατό» προκειμένου να αποφύγει το σενάριο της μη συμφωνίας. 

«Όποια κι αν είναι η απόφαση, δεν πρέπει να επηρεάστει από αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με τον υψηλότερο σεβασμό, καθώς θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι και στενοί εταίροι και καθώς θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Καμία πλευρά δεν πρέπει να αφεθεί να νιώθει ταπεινωμένη σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της δύσκολης διαδικασίας», καταλήγει ο Ντ. Τουσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή