Ανοικτά όλα τα σενάρια για ΕΛΠΕ αφήνει το υπ. Ενέργειας

Ανοικτά όλα τα σενάρια για ΕΛΠΕ αφήνει το υπ. Ενέργειας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις εκλογές μεταφέρονται οι αποφάσεις για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις ανεπίσημες τοποθετήσεις επί του θέματος του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αλλά και τις εκτιμήσεις στελεχών του ομίλου. «Δεν υπάρχει βιασύνη. Θα ξεκινήσουμε μια ανοικτή συζήτηση με τους θεσμούς και τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας από μηδενική βάση για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο υπουργός Γ. Σταθάκης στο περιθώριο της χθεσινής τελετής για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης δύο περιοχών του Ιονίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο της μείωσης του μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω του Χρηματιστηρίου, όχι όμως και ενός νέου διαγωνισμού με όρους που θα ξαναγραφούν, όπως άφησε να εννοηθεί, αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του προηγούμενου ως προς τα αίτια που οδήγησαν στη μη κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Ο κ. Σταθάκης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να μην αλλάξει το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΕΛΠΕ, στην περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο αντικαταστήσει με άλλα μέτρα τα προϋπολογιζόμενα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικό, ενώ μετέφερε την εικόνα ότι και οι θεσμοί δεν εμφανίζονται πιεστικοί. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το κλίμα σε σχέση με τον διαγωνισμό μέχρι και την τελευταία εβδομάδα δεν ήταν αρνητικό και ότι το ΤΑΙΠΕΔ και οι μέτοχοι ανέμεναν μια πολύ καλή προσφορά η οποία, όπως είπε, «τελικά επηρεάστηκε από τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας», φωτογραφίζοντας την κοινοπραξία Vitol – Sonatrach και τις εξελίξεις στην Αλγερία με την παραίτηση του προέδρου της χώρας. Ο κ. Σταθάκης συνέδεσε την αποχή των ενδιαφερόμενων επενδυτών και με τη δυσκολία να προσφέρουν τίμημα που να καλύπτει την υψηλή κερδοφορία των ΕΛΠΕ. Οπως χαρακτηριστικά είπε, με βάση τη διεθνή πρακτική το εύλογο τίμημα θα πρέπει να είναι 7 φορές πάνω από τα ΕΒΙΤDA, προσδιορίζοντας έτσι το ελάχιστο αποδεκτό τίμημα για το 50,1% του ομίλου σε τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Κατά την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης της θαλάσσιας περιοχής «Ιόνιο» και «μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ισπανική Repsol την πρώτη και στα ΕΛΠΕ αυτόνομα τη δεύτερη, ο υπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή και των επόμενων δύο συμβάσεων για τις περιοχές της Κρήτης στα Χανιά τον Ιούνιο και υπογράμμισε ότι «κλείνει ένας μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων, οι οποίες αποτελούν μέρος των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο». Εκτίμησε δε ότι εάν οι έρευνες ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο, τότε σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών θα έχουμε μία πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην Ελλάδα. Από την πλευρά των εταιρειών, τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ε. Τσοτσορός, όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Holding υδρογονανθράκων Γ. Αλεξόπουλος, αλλά και ο εκπρόσωπος της Repsol Μικέλ Ερκουιάγκα, με προσεκτικές διατυπώσεις έθιξαν το θέμα των καθυστερήσεων και ζήτησαν σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου. «Ηταν μοναχική η πορεία των ΕΛΠΕ σε αυτή την προσπάθεια αξιοποίησης των υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Τσοτσορός και ευχήθηκε «να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες πριν φτάσουμε στο σημείο οι υδρογονάνθρακες να έχουν κάποιο πρόβλημα». Τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΕΛΠΕ στην Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων επισήμανε ο κ. Αλεξόπουλος, σημειώνοντας ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να διερευνά στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς παίκτες. «Οι υδρογονάνθρακες δεν είναι αγώνας δρόμου, είναι ένας μεγάλος μαραθώνιος και θα κριθούμε από το αποτέλεσμα», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας την ανάγκη σταθερού θεσμικού πλαισίου.

«Φτάσαμε εδώ μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε για μένα από το 2015 και είμαι ευτυχής γι’ αυτό. Οι υδρογονάνθρακες είναι μια δραστηριότητα υψηλού ρίσκου με μικρές πιθανότητες επιτυχίας αλλά πολύ σημαντική», είπε ο εκπρόσωπος της Repsol και ζήτησε σταθερότητα θεσμικού πλαισίου και σωστή διαχείριση των θεμάτων που συνδέονται με τις άδειες, τις τοπικές κοινωνίες και την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Ιωάννης Μπασιάς ανακοίνωσε την παραχώρηση χερσαίων περιοχών στη Β. Ελλάδα το επόμενο διάστημα, με πρώτη αυτή των Γρεβενών αλλά και την ανάγκη να στραφούμε σταδιακά προς Ανατολάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή