Απετράπη νέα κινητοποίηση προσφύγων

Απετράπη νέα κινητοποίηση προσφύγων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπίσημη ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών προς τις ελληνικές αρχές αναφέρει ότι δεν υφίσταται πλέον κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά την κινητοποίηση των προσφύγων γνωστή ως «Καραβάνι της Ελπίδας» στη γειτονική χώρα.

Οπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην «Κ», η τουρκική πλευρά διαβεβαίωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις όσων φέρονται να οργάνωναν την κινητοποίηση, η οποία μάλιστα αφορούσε τη συγκέντρωση 40.000 προσφύγων και μεταναστών στην Αδριανούπολη με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα. Η αντίστοιχη κινητοποίηση στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα εκδηλώθηκε με τη συγκέντρωση αιτούντων άσυλο και τα επεισόδια που ακολούθησαν στα Διαβατά. Η αστυνομία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε συνεργασία με την Europol και τον Frontex, γνώριζε ότι οργανωνόταν η συγκεκριμένη κίνηση μέσω ομάδων που είχαν δημιουργηθεί στο Διαδίκτυο και μάλιστα εκτιμούσαν ότι η συμμετοχή θα μπορούσε να φθάσει τα 15.000-20.000 άτομα. Για αυτόν τον λόγο τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν προληπτικοί έλεγχοι σε πολλά σημεία κυρίως στη Βόρεια Eλλάδα, ενώ ήδη οι έρευνες για τον εντοπισμό των υποκινητών βρίσκονται σε καλό σημείο.

Χθες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μετέβη στη Σάμο, όπου σχεδιάζει να παραμείνει τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες. Ο κ. Βίτσας θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς υπαλλήλους, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης της ευαλωτότητας των αιτούντων άσυλο, ώστε να μεταφερθεί στην ενδοχώρα μεγαλύτερος αριθμός ατόμων και να αποσυμφορηθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspot) στο Βαθύ. «Στόχος μας είναι να δούμε πιο συγκεκριμένα, με τις υπηρεσίες, το Λιμενικό και την αστυνομία, πώς θα γίνει πραγματικότητα αυτό που έχω πει ότι “μέχρι τις δημοτικές εκλογές τα πράγματα να έχουν τακτοποιηθεί”», δήλωσε ο υπουργός.

Στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός όσων παραμένουν στο ΚΥΤ, ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν στη νέα δομή που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Σφαγεία, στον δρόμο προς το χωριό Μυτιληνιοί. Η κατάσταση στο υφιστάμενο ΚΥΤ, το οποίο επίσης βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, είναι για μήνες τώρα εξαιρετικά δύσκολη, καθώς διαμένουν 4.000 άτομα, ενώ κανονικά χωράει 650. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν από δύο εβδομάδες οι γονείς παιδιών του δημοτικού σχολείου της πόλης επί δέκα ημέρες δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο, λόγω της ένταξης προσφυγόπουλων σε απογευματινά μαθήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή