«Δώρο» 155 εκατ. ευρώ από το εφετείο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

«Δώρο» 155 εκατ. ευρώ από το εφετείο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «δώρο» ύψους τουλάχιστον 155 εκατ. ευρώ ενδέχεται να έλαβαν οι πιστωτές, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), από απόφαση δικαστηρίου με την οποία μπαίνει τέλος στην προσπάθεια του ελληνικού Δημοσίου να μην εφαρμοστεί απόφαση της διεθνούς διαιτησίας.

Σύμφωνα με απόφαση του International Chamber of Commerce (ICC) επιδικάστηκαν στις 4 Οκτωβρίου 2017 υπέρ της (ΕΝΑΕ) 155 εκατομμύρια (συν τόκοι) για τη μη εκτέλεση συμβάσεων ναυπήγησης υποβρυχίων (προγράμματα «Αρχιμήδης» και «Neptune»). Τον Δεκέμβριο του 2017 το ελληνικό Δημόσιο άσκησε αγωγή στο Εφετείο Αθηνών, με την οποία επεδίωκε την ακύρωση της απόφασης του ICC. Η αγωγή αυτή συζητήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2018 και με την απόφαση 1897/2019 του Εφετείου Αθηνών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, απορρίπτεται. Οπως απορρίφθηκε (1896/2019) και η αίτηση για την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης του ICC. Ετσι, τώρα η ΕΝΑΕ μπορεί να εκδώσει διαταγές πληρωμής και να τις εκτελέσει, αναφέρουν νομικές πηγές.

Σημειώνεται πως ήδη η ΕΝΑΕ έχει μπλοκάρει λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου στο Λουξεμβούργο. Ομως από τα τέλη του 2017 έως σήμερα, η κυβέρνηση μαζί με την πιστώτρια τράπεζα έθεσαν την ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και ο επικεφαλής της προχωράει σε σειρά πλειστηριασμών για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών. Μεταξύ αυτών είναι οι εργαζόμενοι αλλά και το Δημόσιο που υποχρεώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακτήσει κρατικές επιδοτήσεις της τάξης των 650 εκατ. ευρώ έντοκα. Εάν τώρα η ΕΝΑΕ εισπράξει τα ποσά που της έχει επιδικάσει η διαιτησία, θα αυξηθεί το ενεργητικό της σημαντικότατα. Και από αυτό μπορούν να ανακτήσουν μεγαλύτερο μέρος των αξιώσεών τους οι πιστωτές. «Το σχέδιο της ειδικής διαχείρισης για την ΕΝΑΕ είναι άρτια δομημένο και δίνει τη μόνη λύση στο ζήτημα που μπορεί να είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και του Δημοσίου», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ζήτημα της ανάταξης των ελληνικών ναυπηγείων.

Από την πλευρά της ειδικής διαχείρισης διαμηνύεται αρμοδίως στην «Κ» πως «έχουμε ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, δεν έχουμε όμως λάβει επί του παρόντος τα πλήρη κείμενα των εν λόγω αποφάσεων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επίσημη θέση της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. υπό ειδική διαχείριση για το συγκεκριμένο θέμα. Εν ευθέτω χρόνω, θα υπάρξει σχετική τοποθέτηση του ειδικού διαχειριστή».

Οσον αφορά την Privinvest, συμφερόντων της οικογένειας Safa που ήλεγχε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όλα αυτά τα χρόνια, τονίζει πως με μια πρώτη εκτίμηση «οι αποφάσεις του εφετείου αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας να αμφισβητήσει την απόφαση του ICC, όπως και η μέσω της δικαστικής οδού υπαγωγή της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ήταν κινήσεις λανθασμένες και μη επαρκώς τεκμηριωμένες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή