Οδηγίες για τα οικονομικά υποψηφίων στις εκλογές

Οδηγίες για τα οικονομικά υποψηφίων στις εκλογές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών, σε εγχώριες τράπεζες, θα διακινούνται τα χρήματα των συνδυασμών αλλά και των υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Μετά την εγκύκλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης απέστειλε έγγραφο προς την Ελληνική Ενωση Τραπεζών δίνοντας οδηγίες για την ορθή διαδικασία ανοίγματος αλλά και κίνησης των επίμαχων λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, ως προς τα έσοδα υποψηφίων και συνδυασμών, η διακίνησή τους θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού λογαριασμού, ενώ οι δαπάνες θα πρέπει να διακινούνται αντίστοιχα σε ποσοστό 95%. Ο λογαριασμός θα τηρείται στο όνομα του υποψηφίου περιφερειάρχη ή δημάρχου ή του οριζόμενου διαχειριστή των οικονομικών του συνδυασμού.

Σε ΟΤΑ με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους δεν είναι υποχρεωτικός ο ορισμός διαχειριστή και σε αυτή τη περίπτωση υπεύθυνος είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού.

Καταθέσεις στους συγκεκριμένους λογαριασμούς επιτρέπονται εφόσον γίνονται επώνυμα, με τη ρητή συναίνεση των προσώπων που φαίνονται ως δικαιούχοι.

Με ευθύνη της τράπεζας, οι καταθέσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένα στοιχεία του καταθέτη (αριθμός ταυτότητας κ.λπ.) και τα στοιχεία να έχουν ελεγχθεί. Ο λογαριασμός «κλείνει» με την ολοκλήρωση των καθηκόντων διαχείρισης των οικονομικών του συνδυασμού.

Εν τω μεταξύ, οδηγίες για την προβολή των υποψηφίων σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και των συνδυασμών εντός χώρων που διατίθενται από τα δημοτικά συμβούλια δίνει άλλη εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων:

• Επιτρέπεται η επικόλληση εντύπων σε συγκεκριμένους χώρους που έχουν κατασκευαστεί στους δήμους ή υποδεικνύονται από τα δημοτικά συμβούλια.

• Επιτρέπεται η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς καλαίσθητων περιπτέρων στους χώρους που τους διατίθενται, σε συγκεκριμένες διαστάσεις, καθώς και τροχόσπιτων μέχρι τεσσάρων μέτρων.

• Απαγορεύεται η ανάρτηση πανό ή αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες κ.λπ.

• Επιτρέπεται η χρήση slides σε ανοικτούς χώρους, που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, αλλά ούτε και οι πεζοί.

• Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικώς πλαστικού προεκλογικού υλικού, καθώς επιβαρύνει το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή