Διχασμός στις Βρυξέλλες για το Brexit

Διχασμός στις Βρυξέλλες για το Brexit

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η διάρκεια της παράτασης για το Brexit xώρισε χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες σε δύο βασικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που συνεχιζόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Είναι η πρώτη φορά, στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Μ. Βρετανία, που είναι εμφανής η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι από τη μία ζήτησε μια νέα αναβολή των διαπραγματεύσεων έως τις 30 Ιουνίου, τονίζοντας όμως ότι θα έχει περάσει τη συμφωνία της εξόδου από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από την ημερομηνία των ευρωεκλογών, έτσι ώστε να μην συμμετάσχει η χώρα της στην ευρωπαϊκή διαδικασία. Ταυτοχρόνως, όμως, η Μέι, γνωρίζοντας ότι το αίτημά της μπορεί να μην ικανοποιηθεί, εμφανίστηκε ανοικτή στο ενδεχόμενο να της δοθεί μεγαλύτερη παράταση και να στείλει νέους ευρωβουλευτές στην Ευρωβουλή.

Μετά την τοποθέτηση της κ. Μέι, η συζήτηση συνεχίστηκε με τους 27, που για πρώτη φορά χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία βρισκόταν η ομάδα που ήθελε να δοθεί μια μεγάλη παράταση στη Μ. Βρετανία, με διάρκεια ακόμα και ενός έτους, μια θέση που εκφράστηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Ο κ. Τουσκ, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να εγκριθεί η συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου είναι λίγες, ζήτησε να συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί στο Λονδίνο μια μεγαλύτερη παράταση, που δεν θα ξεπερνά το ένα έτος.

Με τη θέση της μεγάλης αναβολής συμφώνησαν πολλές χώρες, με το σκεπτικό ότι, εφόσον κανείς δεν θέλει ένα άτακτο Brexit, πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος για να γίνει η καλύτερη συμφωνία, ενώ υπάρχει και η ενδόμυχη ελπίδα ότι με μια μεγάλη παράταση το Λονδίνο μπορεί να αποφασίσει να παραμείνει στην Ε.Ε. Με αυτή τη θέση φαίνεται να συμφωνεί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι είναι ανοικτή στο να πάρει η Μ. Βρετανία και μεγαλύτερη παράταση από τις 30 Ιουνίου.

Εναντίον της θέσης αυτής εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε τη λήξη της παράτασης στις 30 Ιουνίου. «Δεν είναι δουλειά μας να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», είπε, αλλά η επιφύλαξή του οφείλεται στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Γαλλίας, καθώς δεν θέλει να αναδειχθεί το Βrexit σε θέμα των ευρωεκλογών, με την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν να χρησιμοποιεί τις εξελίξεις για να αυξήσει το ευρωσκεπτικιστικό κοινό της. Συγχρόνως η γαλλική πλευρά θεωρεί ότι η εκκρεμότητα του Brexit δημιουργεί αβεβαιότητα, που επιβραδύνει σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε μια ευέλικτη παράταση του Brexit, που θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, και υπογράμμισε την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου από την Ε.Ε. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της Ε.Ε., χωρίς να παρακωλύονται οι ηγέτες της από συνεχείς συνόδους κορυφής για το Brexit, σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή