Η κυβέρνηση μεταθέτει στο μέλλον τη λύση στο πρόβλημα των ΕΛΤΑ

Η κυβέρνηση μεταθέτει στο μέλλον τη λύση στο πρόβλημα των ΕΛΤΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ενίσχυση των ΕΛΤΑ με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ προωθεί η κυβέρνηση. Σε νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη η οποία προβλέπει την καταβολή 30 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

Tα χρήματα αυτά θα δοθούν στη διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να αντεπεξέλθει στα πιεστικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Αφορούν δε την προκαταβολή της αποζημίωσης των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΕΛΤΑ ως φορέας καθολικής υπηρεσίας (ΦΚΥ) στην εγχώρια αγορά των ταχυδρομικών υπηρεσιών για τα έτη 2018 και 2019.

Στην πράξη, η κυβέρνηση φέρνει μπροστά τις σχετικές αποζημιώσεις των ΕΛΤΑ ως ΦΚΥ κατά 12 έως 24 μήνες. Χωρίς τη ρύθμιση αυτή, τα ΕΛΤΑ θα έπρεπε να εισπράξουν τα 15 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποζημίωση τους για τη χρήση του 2018 μέσα στο 2020 και τα υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ που αφορούν την παρούσα χρήση (2019) το 2021. Και αυτό θα συνέβαινε εφόσον το κόστος παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποδεικνυόταν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) ότι ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Η κυβέρνηση μεταθέτει στο μέλλον τη λύση στο πρόβλημα των ΕΛΤΑ-1

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος του κόστους παροχής της καθολικής υπηρεσίας (ΚΥ) στα ταχυδρομεία που γίνεται από τη ρυθμιστική αρχή της ταχυδρομικής αγοράς, την ΕΕΤΤ, ξεκινά μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων μιας χρήσης. Ετσι για τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2018 που θα δημοσιοποιηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο, η ΕΕΤΤ θα ξεκινούσε τον έλεγχο του κόστους παροχής της ΚΥ αμέσως μετά, με στόχο να καταβληθεί η προκαταβολή, στην καλύτερη περίπτωση η προκαταβολή του κόστους αυτού να αποδιδόταν στις αρχές του 2020. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η προκαταβολή της αποζημίωσης ως ΦΚΥ των ΕΛΤΑ για το 2017 ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Μάλιστα, η εξόφληση αυτή έγινε επεισοδιακά και κατά παρέκκλισιν της νομοθεσίας, προκειμένου να καταβληθούν οι αποδοχές των εργαζομένων για τον μήνα Μάρτιο. Για τους παραπάνω λόγους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το μέλλον των ΕΛΤΑ, πριν από μερικές εβδομάδες, απαίτησε νομοθετική διάταξη προκειμένου να καταβάλει πρόωρα τις προκαταβολές της αποζημίωσης των ΕΛΤΑ ως ΦΚΥ για τα έτη 2018 και 2019.

Πάντως, η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται μόνον «πυροσβεστική» στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κρατική επιχείρηση. Στην πράξη, η απόφαση αυτή μεταθέτει για το μέλλον την επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητας της επιχείρησης, η οποία πλέον ξεκίνησε να «τρώει» από τις μελλοντικές της εισπράξεις.

Επίσης, η κίνηση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ που πρότεινε η σημερινή διοίκηση της επιχείρησης, με τη στήριξη του υπερταμείου. Το σχέδιο εξυγίανσης αυτό, που εκπονήθηκε στο τέλος του 2018 από την εταιρεία PwC, προέβλεπε την ενίσχυση των ΕΛΤΑ με περίπου 200 εκατ. ευρώ. Στόχος του ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους και του προσωπικού κατά περίπου 2.000 εργαζομένους, αρχής γενομένης από το 2019. Η εξοικονόμηση, ωστόσο, που θα επιτυγχανόταν σε μία δεκαετία θα ήταν πολύ υψηλότερη και θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο που παρουσίασε η PwC ουσιαστικά προέβλεπε τη ραγδαία μείωση του κόστους μισθοδοσίας μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου του προσωπικού. Σημειώνεται ότι η μισθοδοσία ιστορικά αποτελεί τη «χαίνουσα πληγή» των ΕΛΤΑ, αφού απορροφά πάνω από το 60% των ετήσιων εσόδων. Εκτιμάται δε ότι η δαπάνη στον ανθρώπινο παράγοντα είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτό που παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, δεδομένου ότι τα ΕΛΤΑ μισθώνουν προσωπικό εταιρειών τρίτων επιχειρήσεων (ενοικίαση εργαζομένων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή