Ο Γαβράς ως «μεσάζων»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπέγραψε απόφαση για έμμεση επιχορήγηση 630.000 ευρώ στον Κώστα Γαβρά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults In Α Room» (στα ελληνικά επελέγη ο τίτλος «Ανίκητοι ηττημένοι» αντί του «Ενήλικοι στο δωμάτιο»). Εκμεταλλεύεται έτσι ο σκηνοθέτης τα οφέλη του cash rebate, του νέου προγράμματος που προβλέπει επιδότηση δαπανών παραγωγής στο επίπεδο του 35% και έχει κύριο στόχο την προσέλκυση των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα.

Στο σενάριο, που στηρίζεται στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη όμως, περιγράφονται –από την οπτική γωνία του εθνικού μας Γιάνη πάντα– όσα συνέβησαν τους πρώτους μήνες το 2015, όταν η χώρα δηλαδή είδε τον χάρο με τα μάτια της, καθώς ο τότε υπουργός Οικονομικών δοκίμαζε την εφαρμογή του chicken game (εις τη βαλκανική αργκό: «Ποιος θα κιοτέψει πρώτος, η Ε.Ε. ή η Αθήνα;») στην προσωπική του βεντέτα με την τρόικα. Η εξέλιξη είναι γνωστή: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», ουρές στα ΑΤΜ, η πρόταση που διατύπωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –η νέμεσις του Βαρουφάκη– «πάρτε 50 δισ. και φύγετε», το δημοψήφισμα, η απομάκρυνση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών και η, χιλιοτραγουδισμένη στα διεθνή φόρα, κωλοτούμπα. Μόλις χθες ο διάδοχος του Βαρουφάκη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αρνήθηκε ότι η βαρουφάκειος θεωρία των παιγνίων, όπως εφαρμόστηκε με την Ελλάδα ως πειραματόζωο, στοίχισε 80 δισ. ευρώ στη χώρα. Πράγματι αυτή είναι η πλέον συντηρητική εκτίμηση: ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ είχε κάνει λόγο για 200 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη για τους χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συλλογική.

Είναι εύλογη η χθεσινή ενόχληση των ΜΜΕ, με δεδομένο ότι η παραγωγή είναι μια έμμεση προσπάθεια αυτοσκηνοθεσίας της κυβέρνησης με τη διαμεσολάβηση του πραγματικού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Οι επιδόσεις της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης και του πολιτισμού κλείνουν έτσι με τον χειρότερο δυνατό, πλην ταιριαστό, τρόπο: τη ναρκισσιστική αποθέωση του πρώτου και πλέον μοιραίου υπουργού Οικονομικών της. Σε ρόλο κομπάρσου συμμετέχει ο Χρήστος Λούλης (ο ηθοποιός που υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή