Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο, ράλι στα ομόλογα

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο, ράλι στα ομόλογα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετή νευρικότητα, το κλίμα δεν άργησε να αλλάξει εντελώς, στον απόηχο των εκθέσεων του ΔΝΤ αλλά και των θετικών εξελίξεων που αναμένονται γύρω από τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του Ταμείου, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά εννέα μηνών. Οι αγοραστές πήραν ξεκάθαρα τα ηνία της αγοράς οδηγώντας σε εκτόξευση του τζίρου, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πέντε blue chips έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος (Coca Cola, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Grivalia και Jumbo). Αντίθετα, σημαντική ώθηση δέχθηκαν οι τράπεζες και ΔΕΗ (+5,65%), ενώ ισχυρή στήριξη στο Χ.Α. και στην επενδυτική ψυχολογία συνέχισε να δίνει η βελτίωση στην αγορά ομολόγων η οποία δείχνει να μην έχει… φρένο. Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 2,14%, ενώ η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,33% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005. Βέβαια, το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 338 μονάδες βάσης και ακόμη απέχει αρκετά από τις μόλις 20 μονάδες βάσης που βρισκόταν πριν από 14 χρόνια.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 764,13 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,71%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 1,14% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,38% στις 645,11 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις τράπεζες σημείωσε για μία ακόμη φορά η Πειραιώς, κλείνοντας στο +3,65% και ακολούθησαν η Εθνική στο +3,35%, η Alpha Bank στο +2,61% και η Eurobank στο +0,72%.

Η πρόσφατη ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου ανοίγει πλέον σημαντικά υψηλότερους στόχους σε πλειάδα μετοχών, με επίκεντρο τις τράπεζες, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η συνεχιζόμενη ανακοίνωση καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, το θετικό διεθνές κλίμα, αλλά και το κλείσιμο σημαντικών θεμάτων όπως α) η έγκριση της δόσης από το Eurogroup, β) η μερική έγκριση πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ, γ) η νέα αναμενόμενη έξοδος στις αγορές και δ) η επιτάχυνση τιτλοποίησης και πώλησης τραπεζικών δανείων αλλά και οφειλών δημοσίων οργανισμών σε fund, συντηρούν την «ωραία ατμόσφαιρα της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή