Τον Ιούνιο θα αποφασίσει η ΕΚΤ για νέα μέτρα στήριξης

Τον Ιούνιο θα αποφασίσει η ΕΚΤ για νέα μέτρα στήριξης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έως τον Ιούνιο θα περιμένει η ΕΚΤ ώστε να προχωρήσει στην επόμενη κίνησή της, όπως φάνηκε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Τετάρτη. Εφόσον διαφανεί μέχρι τον Ιούνιο ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο στον βαθμό που έχει προβλέψει η ΕΚΤ, τότε η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα προσφέρει νέα στοχευμένα μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια με όρους πιο ευνοϊκούς απ’ όσο σκόπευε αρχικά.

Καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούνιο, οπότε θα δημοσιευτούν οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στη Ζώνη του Ευρώ. Βάσει αυτών, θα διαμορφωθούν τα νέα μέτρα ενίσχυσης με επίκεντρο τα στοχευμένα μακροπρόθεσμα και φθηνά δάνεια (TLTRO), τα οποία θα χορηγούνται από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έως και τον Μάρτιο του 2021. Τα TLTRO είναι δάνεια που παρέχονται με χαμηλό επιτόκιο από την ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης, με σκοπό τη δημιουργία καλύτερων πιστωτικών συνθηκών για τους πελάτες των τραπεζών και γενικά την ενίσχυση της οικονομίας. Για την οριοθέτηση των επιτοκίων η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη την αξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής, καθώς και οποιαδήποτε οικονομική εξέλιξη στην Ευρώπη.

Παρά την απογοητευτική αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης, που δημοσίευσε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, το διοικητικό συμβούλιο φαίνεται να πιστεύει ότι η επιβράδυνση δεν είναι μεγαλύτερη από όσο προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασαν αμφιβολία την Τετάρτη για το εάν θα σημειωθεί ανάκαμψη ή όχι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα πρέπει να δει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας προτού αναθεωρήσει εκ νέου τις προβλέψεις της προς το χειρότερο, βήμα που θεωρείται απαραίτητο ώστε να αποφασίσει τη χορήγηση TLTRO με ευνοϊκότερους όρους.

Το ενδεχόμενο ύφεσης κατά το δεύτερο εξάμηνο παραμένει χαμηλό, σύμφωνα με το Μάριο Ντράγκι, αφού η μείωση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη προβλέπεται πως θα ενισχύσουν τη ζήτηση. Το διοικητικό συμβούλιο διατήρησε αμετάβλητο το ύψος των επιτοκίων δανεισμού για τράπεζες στο -0,4%, όπου και αναμένεται να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, κατά τον Μάριο Ντράγκι.

«Οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις αρχές του Μαρτίου επιβεβαιώνουν ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχίσουν και κατά το τρέχον έτος», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι χθες στη Φρανκφούρτη. Η αβεβαιότητα όσον αφορά γεωπολιτικούς παράγοντες, ο οξυμένος προστατευτισμός και οι αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών αποτελούν τρωτά σημεία και θα μπορούσαν να διατηρήσουν χαμηλή την ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή