Homo luzonensis, νέο μέλος στο δένδρο του Ανθρώπου

Homo luzonensis, νέο μέλος στο δένδρο του Ανθρώπου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα ακόμη νέο μέλος στο οικογενειακό δένδρο του Ανθρώπου. Πρόκειται για έναν πρόγονό μας, ο οποίος έχει πλέον αφανιστεί και εντοπίστηκε στις Φιλιππίνες. Το νέο είδος είναι γνωστό ως Homo luzonensis, καθώς ανακαλύφθηκε στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το Λουζόν.

Τα χαρακτηριστικά του είναι ένας συνδυασμός αυτών των πολύ αρχέγονων προγόνων μας αλλά και πιο σύγχρονων. Αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι οι πρωτόγονοι πρόγονοι του Ανθρώπου εγκατέλειψαν την Αφρική και με κάποιον τρόπο κατάφεραν να φτάσουν στη νοτιοανατολική Ασία, κάτι που έως σήμερα θεωρείτο αδύνατο.

Το εύρημα υποδεικνύει ότι η ανθρώπινη εξέλιξη στην περιοχή μπορεί να ήταν μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, με τρία ή τέσσερα είδη ανθρώπου να συνυπάρχουν ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή, περίπου την ίδια χρονική περίοδο που αφίχθησαν οι πρόγονοί μας. Ενα από αυτά τα είδη ήταν το μικρόσωμο Χόμπιτ (Ηomo floresiensis), που κατάφερε να επιβιώσει στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας μέχρι πριν από πενήντα χιλιάδες χρόνια.

Ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, σχολίασε: «Mετά την εκπληκτική ανακάλυψη του μικρόσωμου Ηomo floresiensis πίστεψα ότι το εξελικτικό πείραμα που έλαβε χώρα στο νησί Φλόρες πιθανώς να επαναλήφθηκε και σε πολλά άλλα μικρά νησιά της περιοχής. Φαίνεται πως η θεωρία αυτή επαληθεύτηκε και στο νησί Λουζόν, σε απόσταση περίπου τριών χιλιάδων χιλιομέτρων».

Τα νέα ευρήματα εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Καλάο, στο βόρειο τμήμα του Λουζόν. Η ανακάλυψη περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Τα οστά που βρέθηκαν χρονολογούνται σε μια περίοδο πριν από 67 χιλιάδες χρόνια έως πριν από πενήντα χιλιάδες χρόνια. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται δόντια, οστά των άνω και των κάτω άκρων, όπως και τμήμα μηριαίου οστού, που ανήκαν σε τουλάχιστον τρία άτομα ενήλικα ή εφηβικής ηλικίας. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής στο σπήλαιο το 2007.

Ο Homo luzonensis, επισημαίνουν οι παλαιοντολόγοι, έχει κάποιες ομοιότητες με τον σύγχρονο άνθρωπο. Αλλα χαρακτηριστικά του, ωστόσο, θυμίζουν πολύ τον Αυστραλοπίθηκο, ένα είδος που περπατούσε όρθιο και έμοιαζε με πίθηκο, το οποίο έζησε στην Αφρική πριν από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Ταυτόχρονα θυμίζουν και τα πολύ πρώιμα μέλη του γένους Homo.

Τα οστά των δακτύλων χεριών και ποδιών είναι κυρτά, γεγονός που υποδεικνύει ότι το σκαρφάλωμα στα δένδρα αποτελούσε μια σημαντική δραστηριότητα για αυτό το είδος, δραστηριότητα που είχαν και οι Αυστραλοπίθηκοι.

Αν όμως αποδειχθεί ότι είδη παρόμοια με τον Αυστραλοπίθηκο, όπως ο Homo luzonensis, κατάφεραν να φτάσουν στη νοτιοανατολική Ασία, θα μεταβληθούν οι θεωρίες σχετικά με το ποιο ήταν το πρώτο μέλος του οικογενειακού μας δένδρου που εγκατέλειψε την Αφρική. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο Homo erectus ήταν ο πρώτος πρόγονός μας που εγκατέλειψε την Αφρική, περίπου πριν από 1,9 εκατ. χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή