Ισπανόφωνη λογοτεχνία στην Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ισπανόφωνη λογοτεχνία στην Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τον Γάλλο συγγραφέα Ερίκ Βυϊγιάρ, κάτοχο του βραβείου Γκονκούρ του 2017, τον Ούγγρο Λάσλο Κρασναχορκάι, την Τουρκάλα ακτιβίστρια Ασλί Ερντογάν και τον συγγραφέα Σαντιάγο Γκαμπόα από την Κολομβία να ξεχωρίζουν, ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα της 16ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που φέτος τιμά την ισπανόφωνη λογοτεχνία.

Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της τον ερχόμενο Μάιο (9-12/5) στις γνώριμες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και θα συγκεντρώσει περισσότερους από 500 συγγραφείς και εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη διοργάνωση συνεργάζεται φέτος το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Εν Αθήναις – ΛΕΑ, ενώ την ισπανόφωνη λογοτεχνία θα εκπροσωπήσουν μεταξύ άλλων οι Εκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε από την Κολομβία, Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, Χουάν Βιθέντε Πικέρας από την Ισπανία, Ντούλσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο από την Πορτογαλία και ο Ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια.

Την έκθεση θα επισκεφθεί και μια παλιά της γνώριμη, η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, Φάνια Οζ – Ζαλτσμπέργκερ, κόρη του συγγραφέα Αμος Οζ, και επίσης ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος της «Λιμπερασιόν» Ζαν Κατρεμέρ, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Ελλάδα, έτος μηδέν».

Επίσης, η διοργάνωση θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του Ετους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί στην έκθεση της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Δυναμική θα είναι και η παρουσία των Ελλήνων συγγραφέων, ανάμεσα στους οποίους οι Κώστας Ακριβός, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Ιωάννα Καρυστιάννη, Αύγουστος Κορτώ, Γιάννης Παλαβός, Μαρία Φακίνου κ.ά.

Ενδιαφέρον φαίνεται το αφιέρωμα της έκθεσης στη λογοτεχνία και τη μνήμη, η συμμετοχή στη γενικότερη συζήτηση για την ταυτότητα και το φύλο στη λογοτεχνία και η έκθεση – αφιέρωμα στον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη που έφυγε πολύ πρόσφατα από τη ζωή. Το πολιτικό θέμα της έκθεσης θα είναι φέτος το «Πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία».

Διαχρονικά, μεγάλη αδυναμία της διοργάνωσης είναι η επαφή της με τον διεθνή επαγγελματικό χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων. Η φετινή έκθεση διοργανώνει ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου με στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της, και συναντήσεις με διεθνείς φορείς του εκδοτικού χώρου. Τέλος, θα παρουσιαστεί και το γερμανικό μεταφραστικό πρόγραμμα Litrix που είναι αφιερωμένο στην έκδοση γερμανικών τίτλων στην ελληνική γλώσσα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή