ΔΝΤ: Καλοδεχούμενη η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα

ΔΝΤ: Καλοδεχούμενη η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «καλοδεχούμενη» περιέγραψε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, ο κ. Τόμσεν υπενθύμισε τον «προσωρινό» χαρακτήρα των πόρων που προσφέρει το Ταμείο. Σε ερώτηση για μείωση του αφορολόγητου, ο οικονομολόγος του Ταμείου την χαρακτήρισε ως ένα «απαραίτητο μέτρο» για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εκπληρώσει με επιτυχία τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει.

Όπως, όμως, τόνισε, το ΔΝΤ θεωρεί τη συγκεκριμένη πολιτική σημαντική προκειμένου να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει στη χώρα να ακολουθήσει ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και να αυξήσει τις επενδύσεις και τις κρατικές δαπάνες με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών, οι οποίες, όπως είπε, υποβαθμίστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης.

Τέλος, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε πως το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα στην Ελλάδα και συνεπώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να εκφράσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Παρόλα όμως αυτά, επισήμανε την πάγια θέση του Ταμείου που τονίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας «αξιόπιστης στρατηγικής» για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή