500 λέξεις με την Κατερίνα Κρις

500 λέξεις με την Κατερίνα Κρις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κατερίνα Κρις γράφει και ζωγραφίζει τα δικά της παιδικά και εφηβικά βιβλία. Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος, δούλεψε επί είκοσι χρόνια στη διαφήμιση, έγινε υπεύθυνη επικοινωνίας στις εκδόσεις Πατάκη. Το πιο πρόσφατο παιδί της είναι ο Φραντζ Κλάφτα (εκδ. Πατάκη), ένας νεαρός συγγραφέας που προσπαθεί να γράψει αλλά η αναβλητικότητά του τον έχει αφήσει «άβιβλο».

– Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

– Aυτά τα βιβλία είναι συνήθως τα πιο αδικημένα. Τα χρησιμοποιώ ως… χάπια για τον ύπνο, μόνο που η δόση δεν αυξάνεται σταδιακά όπως γίνεται με τα χάπια. Αντιθέτως μάλιστα. Τώρα έχω τον «Χαμένο Παράδεισο» του Τζον Μίλτον από τον οποίο παίρνω μια μικρή δόση κάθε βράδυ κι ύστερα χάνομαι στον δικό μου «παράδεισο»!

– Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

– Ο Νικολά Φλαμέλ, ο διάσημος αλχημιστής που λένε ότι ανακάλυψε το ελιξίριο της αθανασίας. Οπως καταλαβαίνετε, θέλω περισσότερο χρόνο για εμένα, ώστε να διαβάζω τα βιβλία που έχω στο κομοδίνο μου.

– Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

– Στο δείπνο μου θα είναι η Μέρι Σέλεϊ, ο Μαρσέλ Προυστ, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Μπραμ Στόουκερ, ο Τσαρλς Ντίκενς, ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ο Ιούλιος Βερν, ο Λιούις Κάρολ, ο Τζέιμς Μπάρι, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μ. Καραγάτσης, ο Μαρκ Τουέιν, ο Φραντς Κάφκα και φυσικά ο «άβιβλος» συγγραφέας Φραντζ Κλάφτα.

– Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

– Ερχεται κάποια στιγμή που η ζωή σε μαθαίνει πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα από τα βιβλία, απλώς το κάνει με το ζόρι και η μεταμόρφωση γίνεται μέσα σου και μόνο. Ισως αργότερα θελήσεις να τα μοιραστείς όλα αυτά γράφοντας ένα βιβλίο αλλά δεν είναι ποτέ το ίδιο.

– Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

– Με τη μνήμη που έχω, θα μπορούσα να διαβάσω όλα τα κλασικά βιβλία ξανά σαν να ήταν η πρώτη φορά.

– Και το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

– Ο «Πίτερ Παν». Τον παντρεύτηκα!

– Η επιλογή του ήρωά σας, Φραντζ Κλάφτα, απηχεί ίσως την αγάπη σας και για τον «κανονικό» Κάφκα;

– Ο Φραντς Κάφκα είναι από τους συγγραφείς που με τράβηξαν από μικρή γιατί είναι από τους πιο ιδιαίτερους και «ταλαιπωρημένους», αυτός και οι ήρωές του. Ενα ευαίσθητο παιδί που το καταδίκασαν σε φυλάκιση στο δύσκαμπτο σώμα ενός ενήλικα. Ταυτίζομαι.

– Ποια «προίκα» σας έχει δώσει ως συγγραφέα η θητεία σας στη δημοσιογραφία και στη διαφήμιση;

– Να εκφράζω κάθε ιδέα με οικονομία λόγου.

– Τελικά, τι θέλουν να διαβάζουν τα παιδιά; Εχετε βγάλει κάποιο συμπέρασμα;

– Δεν είναι εύκολο να νικήσεις τον πολύχρωμο κόσμο των συνδρομητικών καναλιών και του Διαδικτύου. Οσο γράφονται βιβλία που δεν σχετίζονται με όσα παρακολουθούν τα παιδιά σήμερα, πιστεύω πως θα επιβιώσουν μόνο τα graphic novels και τα κλασικά βιβλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή