Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου στο Χρηματιστήριο

Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου στο Χρηματιστήριο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με επιφυλακτικότητα ήταν η χθεσινή, όπου στη συνέχεια ωστόσο πήραν… θάρρος οι αγοραστές προχωρώντας σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, στέλνοντας έτσι –έστω και με μικρά κέρδη– το ελληνικό Χρηματιστήριο σε νέα υψηλά εννέα μηνών. Ο τραπεζικός κλάδος δεν ήταν αυτή τη φορά πρωταγωνιστής, καθώς δεν κατάφερε να δώσει σημαντική στήριξη στον Γενικό Δείκτη, ωστόσο η μεσαία κεφαλαιοποίηση και αρκετά blue chips, όπως οι Fourlis, Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Jumbo, συνέβαλαν στην κατοχύρωση των 760 μονάδων, ενώ θετικό συνέχισε να είναι το κλίμα στην αγορά ομολόγων με περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων τόσο των μακροπρόθεσμων όσο και των βραχυπρόθεσμων τίτλων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την ερχόμενη Παρασκευή είναι αργία λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας του ρωμαιοκαθολικού Πάσχα, με τη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος να αναμένεται να είναι… διεθνές φαινόμενο και όχι μόνο του Χ.Α., ωστόσο η εβδομάδα θα έχει κάποιες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων όπως αυτές των Intralot, Ελαστρον και Πλαστικών Θράκης.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 765,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,65 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,13%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσε με κέρδη +1,67% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,64% στις 64,01 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,49% σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,70%.

Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα υψηλά εννέα μηνών και τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται σε υψηλά 13 ετών, η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στο απόγειο των τελευταίων χρόνων, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η αγορά διανύει τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα με συνολικά κέρδη 25% από την αρχή του έτους, έχοντας παράλληλα βελτιώσει αισθητά τις συναλλακτικές της επιδόσεις. Οι τράπεζες, παρά τις δυσκολίες που έχουν στο κομμάτι της αποδέσμευσής τους από τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις, έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος υπεραποδίδοντας και δυναμώνοντας τις αποτιμήσεις και τις αντοχές του Δείκτη στις φάσεις της διόρθωσης. Η υποχώρηση των ελληνικών επιτοκίων έχει παίξει σαφώς τον πρωτεύοντα ρόλο καθώς η τάση παρατηρείται σε όλες τις διάρκειες. Μάλιστα οι πρόσφατες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τόσο σε τρίμηνη όσο και σε εξάμηνη διάρκεια, κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. Υποστηρικτικά έχουν λειτουργήσει και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, καθώς, στο 30% του συνόλου που έχει ανακοινώσει μεγέθη, το 87% εμφανίζει κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή