Διατηρούνται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

Διατηρούνται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ήταν περιορισμένη την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους περισσότερους από τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες παγκοσμίως να καταγράφουν απώλειες, αν και περιορισμένες, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν αμείωτες. Στην αναθεωρημένη εξαμηνιαία οικονομική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά για τρίτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο την εκτίμησή του για τον ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 στο 3,3%, από 3,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο και 3,9% που αναμενόταν πριν από περίπου ένα χρόνο.

Εν μέσω προσδοκιών για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας από το δεύτερο ήμισυ του 2019, υπό τις προϋποθέσεις ήπιας εξόδου του Η.Β. από την Ευρώπη, σύναψης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και εφαρμογής σημαντικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη του ρυθμού μεταβολής του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 στο 3,6%. Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζονται και παρόλο που καταγράφεται σταδιακή πρόοδος, ανοιχτά μέτωπα παραμένουν, καθιστώντας αβέβαιο το πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές στην υπογραφή μιας τελικής συμφωνίας.

Παράλληλα, όπως σχολίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της, η εξαμηνιαία μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου του Η.Β. από την Ε.Ε. η οποία αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη μετά σχετικό αίτημα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αν και αποτρέπει το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου στο άμεσο μέλλον, δεν βοηθάει στο να έχουν οι αγορές μία ξεκάθαρη εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα.

Η μειωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, το μήνυμα της ΕΚΤ στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη ότι είναι έτοιμη, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς και το μήνυμα της Fed, μέσω των πρακτικών από τη συνεδρίαση Μαρτίου που δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα, ότι διατηρεί επιφυλακτική στάση ως προς την πορεία των επιτοκίων, ώθησαν αρχικά ανοδικά τις τιμές των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας. Η εικόνα διαφοροποιήθηκε την Παρασκευή, με τις σχετικές αποδόσεις να κινούνται ανοδικά και να σημειώνουν νέα υψηλά για τις τελευταίες εβδομάδες μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας (οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από τις τιμές). Στις αγορές συναλλάγματος, αγνοώντας το μήνυμα της ΕΚΤ, η ισοτιμία ευρώ/δολ. διατηρήθηκε σε ανοδική πορεία, καταγράφοντας επίπεδα πάνω από την περιοχή του 1,1300 την Παρασκευή για πρώτη φορά από τις 26 Μαρτίου, σημειώνοντας κέρδη 1,0% σε εβδομαδιαία βάση.

*Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή